Михаил Миков: БСП отново ще предложи работещите бедни да бъдат освободени от данък

Апр 22, 2015 Новини БСП 0 2093

„Явно е, че и през тази сесия НС ще продължи политиката на ниски доходи в страната, която ще усилва неравенството в полза на капитала и за сметка на труда

„Явно е, че и през тази сесия НС ще продължи политиката на ниски доходи в страната, която ще усилва неравенството в полза на капитала и за сметка на труда. И затова ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в следващите дни ще предложим отново, след като се твърди за 1 и 2 милиарди преизпълнение, за излишък от 200 млн., работещите бедни да бъдат освободени от данък.“ Това заяви председателят на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна. „Тези 10%, тези 36 лв., които им бяха отнети от вас тази година, да им бъдат дадени“, допълни той. Миков обясни, че става въпрос за 1 хляб всеки ден в семейството на хора, работещи на минимална работна заплата. „Нали вече имаме забележително стабилизиране, нали имаме излишъци, нека се обединим по този въпрос и на работещите бедни да върнем онова, което отнехте с лека ръка есента, когато се изготвяше бюджета“, припомни той.

Председателят на БСП е категоричен, че социалистите ще продължат да настояват за спешни мерки в областта на туризма и земеделието, които да компенсират последиците от санкциите срещу Русия и наложените контрасанкции, от които най-тежки последствия в ЕС понася България – последици без компенсации. „Без компенсации за млекопроизводителите, за туристическия бранш, за машинните и индустриални производства, пазарите за Русия, които бяха затворени и последните остатъци от българската електрокарна и мотокарна индустрия вече загиват при това затваряне. Правителството и управляващото мнозинство не го интересува. Ние ще продължим да поставяме тези въпроси“, подчерта Миков.

Според лидера на левицата е очевидно прокарването на дясна политика в здравеопазването, което го прави все по-недостъпно. „Все повече доминира платената търговия с човешкия живот и здраве. Ние ще се противопоставим категорично в тази сесия, внесени са предложенията и ще ги отстояваме на второ четене“, каза още той. Председателят на БСП е на мнение, че по същия начин ще бъде и в образованието. „Аз моля г-жо Председател да не се правят изнесени заседания, за да не разберат медиите и гражданството какво се случва в образователната комисия. Да си правят заседанията в НС и този пореден десен опит за превръщане на образованието в стока, да става пред очите на българските граждани“, допълни той. По неговите думи БСП ще има същото разбиране и когато отстоява позициите, свързани със защита на българските производители. „Позиция, която имаме последователно, която и днес предложихме и ще се радваме заедно да покажем, а не само да твърдим, че защитаваме българските производители“, уточни Миков и допълни: „Ще продължим да отстояваме законодателство, ограничаващо монополите и доминиращото положение на пазара, защото то е ежедневно, ежечасно убива дребния и средния български предприемач“. Миков е заяви, че БСП ще държи и на внесените законопроекти, които трябва да предпазят гражданите от злоупотреба от страна на силните в тези отношения – частните съдебни изпълнители и банките. „И в крайна сметка ние смятаме, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще продължи да бъде последователна опозиция, но опозиция с друга лява политика, необходима на България и нейното развитие. Защото демографската криза и излизането на най-качествените български граждани от страната ще продължат да дават безпътица за България под ръководството на това управление“, заключи Михаил Миков.

 

 

 

Декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

 

Представена от председателя на БСП и ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Михаил Миков

 

Честита нова трета сесия на това Народно събрание, натоварена от българските граждани с очаквания за един по-добър живот. Последните две сесии най-повтаряната дума беше реформа до степен, че хората възприемат повтарянето на тази дума като затягане на коланите, ограничаване на плащанията, като съкращения, като безработица. Интересна е констатацията на преждеговорищия, че в икономиката е постигнато забележително стабилизиране. Всъщност това беше постигнато като прогнозата, на базата, на която беше изготвен бюджетът за 2015 година, беше значително намалена – два пъти. Реалният ръст на БВП за 2014г. е 1,7, а беше намалена прогнозата на 0,8 с едничката причина да бъдат замразени онези 14 социални плащания, които засягат децата, майките, възрастните, хората в неравностойно положение – всички онези, които в най-бедната страна на ЕС живеят най-бедно. И сега с един счетоводен трик в актуализираната пролетна прогноза на Министерство на финансите се постигна забележителното стабилизиране на икономиката, огласено преди малко. Всъщност забележителното стабилизиране на икономиката е горе-долу като международната изолация на предишното правителство. Абсурдно е една страна, член на ЕС, да бъде в международна изолация. Всъщност България има доста тежки проблеми в отношенията, включително и със съседните балкански страни. От една страна строежа на оградата създава определени нагласи по отношение на Турция. От друга страна приказките години наред на днешния премиер за Гърция, заплахите към българите, че в България щяло да стане зле като в Гърция, отношенията по повод въведения нов данък слагат бариери между нас и нашите съседи тук, на Балканите. Какво правят нашите съседи? Те постигат съюзи за промяна на стратегически инфраструктурни трасета в Югоизточна Европа. И това се видя на срещата в Будапеща. Там се видя как България е изключена от разговора по тази тема и как предстои да бъде изключена и от една страна традиционно транзитираща газ за стратегическото си положение, да се превърне в дребен потребител, заради унищожената й индустрия. Явно е и, че през тази сесия ще продължи политиката на ниски доходи в страната, която ще усилва неравенството в полза на капитала и за сметка на труда. И затова ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ следващите дни ще предложим отново, след като се твърди за 1 и 2 милиарди преизпълнение, за излишък от 200 млн., работещите бедни да бъдат освободени от данък. Тези 10%, тези 36 лв., които им бяха отнети от вас тази година, да им бъдат дадени. Пак казвам, че става въпрос за 1 хляб всеки ден в семейството на хора, които работят на минимална работна заплата. Нали вече имаме забележително стабилизиране, нали имаме излишъци, нека се обединим по този въпрос и на работещите бедни да върнем онова, което отнехте с лека ръка есента, когато се изготвяше бюджета.

Ние ще продължим да настояваме за спешни мерки в областта на туризма и земеделието, които да компенсират последиците от санкциите срещу Русия и наложените контра санкции, от които най-тежки последствия смея да кажа в ЕС понася България – последици без компенсации. Без компенсации за млекопроизводителите, без компенсации за туристическия бранш, без компенсации за машинните и индустриални производства, пазарите за Русия които бяха затворени и последните остатъци от българската електрокарна и мотокарна индустрия вече загиват при това затваряне. Правителството и управляващото мнозинство не го интересува. Ние ще продължим да поставяме тези въпроси.

Очевидно е, че в здравеопазването се прокарва дясна политика, което го прави все по-недостъпно. Все повече доминира платената търговия с човешкия живот и здраве. Ние ще се противопоставим категорично в тази сесия, внесени са предложенията и ще ги отстояваме на второ четене.

По същия начин ще бъде в образованието. Аз моля г-жо Председател да не се правят изнесени заседания, за да не разберат медиите и гражданството какво се случва в образователната комисия. Да си правят заседанията в НС и този пореден десен опит за превръщане на образованието в стока да става пред очите на българските граждани.

Уважаеми народни представители, ние ще имаме същото разбиране и когато отстояваме позициите, свързани със защита на българските производители. Позиция, която имаме последователно, която и днес предложихме и ще се радваме заедно да покажем, а не само да твърдим, че защитаваме българските производители. Особено сега в кризата, когато слабо усещаме европейската солидарност, като компенсация на последиците около кризата в Украйна. Ще продължим да отстояваме законодателство, ограничаващо монополите и доминиращото положение на пазара, защото то е ежедневно, ежечасно убива дребния и средния български предприемач.

Уважаеми народни представители, ще продължим да отстояваме внесените законопроекти, които трябва да предпазят гражданите от злоупотреба от страна на силните в тези отношения – частните съдебни изпълнители и банките. И в крайна сметка ние смятаме, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще продължи да бъде последователна опозиция, но опозиция с друга лява политика необходима на България и нейното развитие. Защото демографската криза и излизането на най-качествените български граждани от страната ще продължат да дават безпътица за България под ръководството на това управление. Разбира се, ние сме сигурни, че това е единствената алтернатива на днешното дясно управление и колкото по-скоро и българските граждани го разберат, толкова по-напред България ще има друга перспектива за развитие.