Димитър Горов: За източването на КТБ са знаели и контролните органи

Апр 22, 2015 Новини БСП 0 986

„Трудно върви разговорът между парламентарната комисия за КТБ и представителите на централната банка

„Трудно върви разговорът между парламентарната комисия за КТБ и представителите на централната банка. Основно срещаме отговор: Не знам, не чух, не видях“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Горов в сутрешния блок на BG on Air. Той обясни, че донякъде разбира тази позиция, защото се води следствие и всяка информация би навредила. „Но ние сме изправени пред един проблем – как е възможно в една банка да бъдат източени толкова средства и никой да не разбере. В крайна сметка основният платец е българският народ“, категоричен е Горов. Той обясни, че целта на комисията не е свързана с това да бъдат следствен или наказателен орган в НС, а да се установят къде са пробойните. „На първо четене на базата на доста оскъдната информация е ясно, че основните контролни органи в България  контролират само по документи“, поясни той и допълни, че възниква въпросът да се потърсят за изслушване и  хората, които са правили одитите на КТБ. Според народния представител е имало две страни, които са знаели какво се случва в банката – тези, които са я източвали и контролните органи. „Не мога да се съглася с това, че не е забелязан начинът, по който е увеличен капиталът на банката със средства на вложителите, а не със средства на собствениците. Не може да не се забележи и концентрацията на кредити. За мен е смущаващо, че не са установили тези видими неща и не е необходимо до си кой знае какъв експерт, за да го видиш“, категоричен е депутатът. Той припомни и че банката е била обект на безпрецедентен външен натиск. „Няма банка, която да може да издържи на това“, подчерта Горов.  

Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ уточни, че когато се установява капиталова неадекватност на банката, се инициира увеличение на капитала и това на пръв поглед е разумно от страна на акционерите. „Но въпросът е откъде идват парите?“, попита Горов. По неговите думи една от заблудите е, че изтеглянето на фирми от държавния сектор е довело до този срив, защото става въпрос за 50 до 70 млн.лв. на фона на 1.5 млрд. лв.

Тегленето на 16 млрд.лв дълг е първа стъпка за влизане в дългова спирала

„Решението на мнозинството от предходната сесия на НС да се изтегли 16 млрд.лв. дълг е първата стъпка за влизане в дългова спирала“, заяви Димитър Горов. Той обясни, че 1.7 млрд. лв е сумата, с която държавата е подпомогнала  изплащането на гарантираните влогове, а 2 млрд. са взети от самия фонд. „Практически не цялата сума е дадена от държавата. Тези пари би трябвало да се върнат от разпродаването на активите на банката. За нас беше необяснимо поведението на управляващите и какво наложи тегленето на тази огромна сума на фона на нашето предложение да се изтеглят необходимите средства да се покрият падежите, които има тази година в рамките на 3.5 млрд. евро“, коментира депутатът. Той е категоричен, че БСП ще атакува това решение на НС пред КС. Народният представител обясни, че в Конституцията на България е заложено, че законодателството минава задължително през две четения и когато има заявено желание от народни представители да предложат промени, не може да им бъде отказано. „Това решение беше прието в едно заседание на две четения, без да бъде отчетено желанието ни за внасяне на промени“, каза още той. Според него  липсва и каквато и да било одобрение от страна на НС за водене на преговори за кредит в момента. „МФ са провели разговори с консултантите за изтеглянето на тези 16 мрлд., без това е ратифицирано предварително, което е конституционна норма и изискване на законодателството в България“, подчерта Горов.

Трябва да бъде премахнат плоският данък

„Трябва да бъде премахнат плоският данък и да бъде въведена скала“, каза Горов. Той заяви, че очаква подкрепа от тези, които са заявили себе си като леви, макар да участват в дясно правителство. „Ние сме с едни от най-ниските данъци, но това не оказва кой знае какво влияние върху инвестиционния процес в България, а имаме обратния ефект“, заключи Димитър Горов.