Румен Гечев: Всички развити държави с висок стандарт имат прогресивно облагане

Апр 22, 2015 Новини БСП 0 764

„България трябва да се върне в световната практика на високо развитие

„България трябва да се върне в световната практика на високо развитие. Всички развити държави с висок стандарт имат прогресивно облагане“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той обясни, че политиката на ЕС ще продължи да бъде хармонизация на фискалната политика и като страна членка на ЕС, България няма как да не следва тази политика. Гечев обаче уточни, че не трябва да се следва политиката на Европа, където средните данъци са около 50% за най-богатите. „Скалата трябва да се въведе внимателно за България и за най-богатите българи, около и над 10 000 лв месечно, да не се въвежда скала по-голяма от 30%. Най-бедните ще бъдат освободени от данък, каквато е световната практика“, поясни народният представител. По неговите думи държавата трябва да успее да организира събирането на данъци, така както са успели държавите в целия свят. „На практика средният данък се повишава, но трябва да кажем на хората, че тези пари, които ще бъдат взети от данъци, ще се върнат при тях.  Искаме линейката да идва на време и да бъде оборудвана, децата ни да учат в добри детски градини, а това струва средства“, подчерта той. Гечев уточни, че има разчети по различни варианти, но е възможно при този БВП в хазната да влизат по половин милиард лв.

„Ако българският плосък данък е най-добрият, както го представят, излиза, че са големи глупаци швейцарци, японци, американци, англичани, а България е умна като Киргизстан и  Узбекистан. В 3-4 страни от 28 в ЕС, където има плосък данък, той е над 20%“, обясни Гечев.

 „Лошото на плоския данък за България е не само, че е рекордно нисък, но ние обложихме с данъци хората на минималната работна заплата. И като си накарал най-бедните да ти напълнят хазната с още 500 млн.лв., това е нещо, което ние не приемаме“, категоричен е Гечев.

ДАНС нищо не са знаели- как 4 млрд. лв се топят в продължение на години

Румен Гечев обясни, че единственото, което е станало ясно вчера по време на изслушването на ДАНС в парламентарната комисия е, че службата не е била наясно с процесите в КТБ. „Доклад не съм виждал. ДАНС нищо не са знаели- как 4 млрд. лв се топят в продължение на години“, коментира народният представител. Той припомни, че банката е създадена по времето на правителството на Иван Костов от 10 офшорни фирми и че разследването на фалита й трябва да започне именно оттогава.