Явор Куюмджиев: Намалиха цената на непроизведената енергия

Апр 18, 2015 Новини БСП 0 684

„В договорите с американските ТЕЦ-ове има клауза, наречена „тейк ор пей“

„В договорите с американските ТЕЦ-ове има клауза, наречена „тейк ор пей“. Това означава, че НЕК плаща за произведената електроенергия, както и за непроизведената. Това, което те постигнаха е да се намали цената на непроизведената електроенергия, което евентуално би имало малък позитивен ефект върху финансовия баланс на НЕК, но абсолютно никакъв ефект върху цените на тока“. Това заяви председателят на Съвета по енергетика към Националния съвет на БСП Явор Куюмджиев пред радио К2 и попита защо управляващите са скрили писмо от ЕК. Той подчерта, че тази клауза не е премахната по-рано, защото 2005-2009 година двата договора не са били влезли в сила и въпросът не е бил актуален. Той обясни, че по време на правителството на Орешарски се е тръгнало по един съвсем различен път, изминат от Полша и Унгария. „Дали ще бъде прекратяване на тези договори поради неправомерна държавна помощ или изкупуването им от инвеститорите е втората стъпка, но за да се извървят тези стъпки трябва време“, допълни той. Куюмджиев уточни, че за изготвянето на едно аргументирано писмо към ЕК обикновено отнема няколко месеца, за да може да бъде наистина добре подготвено. „Имаме отговор от комисията, който е пристигнал на 21 октомври миналата година, след като ние вече не бяхме в управлението. За година и два месеца стартирахме процеса“, припомни той. Той е на мнение, че когато се говори за приемственост и трябва да се извърши нещо хубаво за България и за хората, трябва да се приемат и добрите неща, направени от правителството на БСП. „На свободния пазар в България се конкурират двете държавни централи. Всичко останало е с договори за изкупуване. За какъв пазар говорим?“, попита Куюмджиев.

Куюмджиев коментира информацията в медиите, че за „Марица – Изток 1“ цената за разполагаемост е намалена с 14%, а „Марица – Изток 3“ със 17% и общото намаление по двата договора е 31%. „Не разбирам как се прави тази сметка. Средно аритметично се учи във втори клас. Средното намаление от двата договора е 15.5%. Не може да се събират двете цифри“, категоричен е той.  

Според народния представител от 42-ро НС въпросът е в цялата конструкция на договорите. По неговите думи в тях пише, че инвеститорът няма абсолютно никакъв риск, а всички рискове за управлението на неговата инвестиция носи държавата.

Явор Куюмджиев уточни, че въпросното споразумение влиза в сила, само ако НЕК изцяло се издължи на т.нар. Американски ТЕЦ-ове за натрупани дългове в миналото, които към момента са над 700 млн. Той попита откъде НЕК ще намери тези милиони и отхвърли възможността това да стане чрез заем от БЕХ, което пък щяло да вземе заем от външни източници. Куюмджиев се аргументира, че в момента БЕХ е с 3,5 млрд. лв. задължения – напрактика една абсолютно фалирала компания, и няма сериозна банка в света, която да й даде един лев. „Дори и да приемем, че това споразумение ще се изпълни, няма откъде да се намерят пари то да влезе в сила”, поясни експертът.