Михаил Миков: България от транзитираща страна се превръща в скромен потребител на синьо гориво

Апр 18, 2015 Новини БСП 0 1482

„Българинът живее в крайно несправедливо общество, а днешното управление не позволява да се случва социалнaта държава

„Българинът живее в крайно несправедливо общество, а днешното управление не позволява да се случва социалнaта държава. Перспективите пред България се затварят в последните няколко месеца, откакто сме с това управление“. Това заяви пред Дарик радио председателят на БСП Михаил Миков. Той даде пример с решението на Русия да не продължава договора с Украйна за транзит на природен газ след 2019 година. Според Миков би трябвало в България веднага да започне много оживена дискусия и правителството да е готово да даде важните отговори на индустрията и гражданите какво се случва с България, когато тя от една транзитираща страна се превръща в един доста скромен потребител на синьо гориво.

„Как се осигурява българската индустрия, какво се случва с газопреносната система на България, изграждана по съвсем друга философия  - така, че страната ни да доставя газ и на съседните страни, в какви срокове ще бъдат изградени прословутите интерконекторни връзки. Знаете, че с Румъния вече 3-4 години не могат да се уцелят тръбите под Дунав от двете страни - така го правят“, допълни той.

Друга тема, според лидера на левицата, е тази за инфраструктурните трасета, извън тези за енергоносителите. Те също има риск да заобиколят България, а коридор 10 да изпревари коридор 4.

„Човек ще го види, ако пътува между Видин и София - прекрасният Дунав мост, който скоро ще направи над 1 млн. преминали автомобили, за което сигурно ще има ПР-ска акция, а в същото време е хубаво да се види по какъв път се движат тези автомобили между Видин и Монтана най-вече. Това унищожава предимствата на България като инфраструктурен център на Балканите“, коментира председателят на левицата.

Цялото интервю можете да протечете тук