Обръщение на председателят на БСП Михаил Миков по повод Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войната

Апр 08, 2015 Новини БСП 0 1722

                                                          До                                                         Участниците в тържественото събрание,                                                         посветено на 11 април – Международния                                                         ден на политзатворниците, концлагеристите                                                         и пострадалите от фашизма и войната                         Уважаеми ветерани,          Уважаеми другарки и другари,     От името на Националния съвет на Българската социалистическа партия, на Парламентарната група на Коалиция „БСП лява България“, както и от мое име се обръщам с голямо вълнение към вас, за да ви поздравя най-сърдечно с Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войната

 

                                                        До

                                                        Участниците в тържественото събрание,

                                                        посветено на 11 април – Международния

                                                        ден на политзатворниците, концлагеристите

                                                        и пострадалите от фашизма и войната

 

 

 

        

         Уважаеми ветерани,

         Уважаеми другарки и другари,

 

 

От името на Националния съвет на Българската социалистическа партия, на Парламентарната група на Коалиция „БСП лява България“, както и от мое име се обръщам с голямо вълнение към вас, за да ви поздравя най-сърдечно с Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войната.

Бъдете здрави, силни, с бодър дух и с присъщата ви непоколебима вяра в правотата на вашата, на нашата антифашистка кауза, бъдете горди и с това, че именно вие, като част от Международното антифашистко движение, също допринесохте за спирането на смъртоносния фашистки поход и издевателствата над милионите мирни хора по света.

Българските антифашисти има с какво да се гордеят, защото благодарение на тяхната последователна героичната борба и участието в Отечествената война беше запазена териториалната цялост на страната ни, защото една малка България даде на света Георги Димитров, който пръв в сърцето на хитлеристка Германия разобличи и показа пред целия свят истинската същност на фашизма. Не бива да забравяме, че България е единствената страна в Европа, в която с усилията на всички прогресивни хора и на Българската православна църква бяха спасени хиляди български евреи от депортация и унищожение в нацистките концентрационни лагери.

Всяка година на 11-и април прогресивното човечество застава в минута мълчание, с дълбоко преклонение пред паметта на жертвите на фашизма, погубил милиони хора в името на една античовешка политика, основана на омразата, расизма, антисемитизма и антикомунизма.

Днес ние се обръщаме към младите хора да знаят, че фашизмът през ХХ в. е бил една жестока, чудовищна реалност, която показа лудостта на политици, които искаха да подчинят света на една мракобесна идеология и в името на това отнеха живота на над 50 милиона души.

70 години след края на Втората световна война ние сме свидетели на възраждането на фашизма, който продължава да трови младите хора. Ето защо днес отново тревожно трябва да заехтят  Бухенвалдските камбани! Споменът за убитите, мъките и страданията на милионите невинни хора ни призовават: „Хора, бдете! Не забравяйте ужасите на ХХ век!”.

Уважаеми ветерани, другарки и другари,

Приемете нашия дълбок, искрен  поклон за вашата саможертвена борба срещу най-голямото зло на човечеството - фашизма!

 

 

 

 

 

 

                                      С уважение,

 

                                                                 

 

8 април 2015 г.                                                         Михаил Миков

София                                                                       Председател на НС на БСП,

                                                                                Председател на ПГ

                                                                               „БСП лява България“