Румен Гечев за КТБ: Надзорът на БНБ и държавните институции не са на мястото си

Мар 31, 2015 Новини БСП 0 1003

„Проблемът с КТБ стана, защото банковият надзор и държавните институции не са били на мястото си”

„Проблемът с КТБ стана, защото банковият надзор и държавните институции не са били на мястото си”. Това заяви народният представител от КОАЛИЦИЯ ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на комисията в НС, разглеждаща случая с КТБ, проф. Румен Гечев в предаването „Референдум” по БНТ. Той предложи комисията в НС, работеща по случая, да види къде са пробойните с тази банка и да се вземат съответните мерки, за да не се случи отново- за трети път в страната, проблем, подобен на КТБ. „Трябва да се реши необходимо ли е да се правят законови промени, така че държавата да си върне парите, вложени за решаване на проблема, за да не бъде тя измамена отново”, предложи народният представител.

Правителството да си върне Виваком и няколкото ключови оръжейни фирми като ги купи за 2 евро

Румен Гечев каза също, че има иновативно предложение към правителството. „Ако цената на Виваком и няколкото ключови фирми от българката оръжейна индустрия се оценяват на 1 евро, защо българската държава да не предложи 2 евро и да си вземем обратно тези фирми. Да си прихванем дълговете от нашите пари, които всъщност ние самите сме дали за тези фирми. Призовавам българското правителство да предложи 2 евро за тях”, каза проф. Гечев.

КТБ е влизала в схеми на политическо инженерство

„Кой какво казва по случая с КТБ, трябва да се чува в съда, тъй като съдът преценява кое е вярно и кое не”, категоричен бе Румен Гечев.  По думите му КТБ се е сринала по две причини. „Едната е, че се нарушава българското и европейското законодателство, а другата - КТБ е влизала в схеми на политическо инженерство. Затова призовавам съдът и прокуратурата да покажат по-голяма политическа независимост и да си свършат работата”, призова народният представител. Според него разкриването на цялата истина ще зависи от това- дали българското следствие и прокуратура ще могат да се разграничат по-отчетливо от политическата система.

Ще призовем ДАНС по случая с КТБ

Румен Гечев подчерта, че комисията в НС, работеща по казуса „КТБ” ще покани и ДАНС. „Защото тя е дала удостоверение на купувача на „Дунарит” и на още една фирма, който е минал през проверка на ДАНС и е получил разрешение да купи фирмите с пари от КТБ. ДАНС трябва да обясни как са дали разрешение, след като фирмата, която всички вече наричат финансова пирамида, е тръгнала да купува тези ключови за българската икономика компании”, каза още народният представител от БСП.