Бойко Великов: Промените в устава са възможности за промяна в партията

Мар 31, 2015 Новини БСП 0 1143

„Промените в устава са възможности за промяна в партията, която ние искаме да реализираме”

„Промените в устава са възможности за промяна в партията, която ние искаме да реализираме”.  Това заяви на пресконференция зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов. Той подчерта, че има няколко основни цели, които се опитват да се постигнат с промените. Като  социалистът посочи засилването на младежкото представителство в ръководните органи на партията на всички равнища – от общински, през областни партийни организации до НС на партията. По думите му новото в тази област е, че изборът на младите ще става на изборен принцип, а не чрез делегиране. Като втора цел на промените Великов посочи ясното определяне на функциите на ръководните органи. „Искаме ясен регламент относно това- кои решения за кого са задължителни, за да няма противоречиви тълкования”, обясни зам.-председателят на НС на БСП. Трети основен момент е регламентирането на мандатността. Той припомни, че през 2008г. е въведена мандатност, но тя влиза в сила реално в края на тази година с провеждането на този цикъл отчет и избори за следващия редовен конгрес. Великов подчерта, че мандатността е важна и трябва да има ясни правила за нея, тъй като чрез нея ще влизат новите лица в партията и в ръководството.

Регламентът трябва да е равен за всички

Бойко Великов изтъкна, че уставът и регламентът, който той задава, трябва да е равен за всички – от председателите на общинските партийни съвети, през областните и градските съвети- до НС. Зам.-председателят на левицата коментира и важността от укрепване и стабилизиране на общинските организации. Той подчерта, че по никакъв начин не се цели назначаване на служебни ръководства с организационните съвети. „Ние определяме организационни съвети, които да създадат организация, за да се проведат нормални конференции, общи събрания. Самите събрания и конференции ще си изберат ръководства”, обясни Великов.   Той бе категоричен, че всички тези промени са свързани с промяната, която е заложена в мерките за организационно укрепване на партията.

Янаки Стоилов: Ако не се разгледа предложението на БСП, 300 000 души ще останат без възстановен данък

„Ако парламентът до края на тази седмица не приеме да разгледа нашето предложение за тълкувателен закон към Закона за доходите на физическите лица, на много от тези над 300 000 души, които имат право да получат възстановяване на платения от тях данък над 400 лв, ще бъде отказано“. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той бе категоричен, че когато се говори за  стотици милиони и милиарди как да се разпределят, не може най-бедните да плащат цялата сметка.

Стоилов каза, че БСП дава оценка за актуалната политическа обстановка, но и очертава ясна алтернатива, която е насочена към икономическото развитие и решаването на социалните проблеми. „За нас тази лява алтернатива изисква активна роля на държавата, като регулатор, собственик и инвеститор“, допълни той. Според него са необходими значими публични инвестиции в производството и в иновационни програми. „Това включва реиндустриализация и технологична модернизация на страната. Без такива действия никой не може да обещава икономически растеж, устойчива заетост и добри доходи“, обясни зам.-председателят на БСП. 

Мотото на Конгреса е „Време за справедливост“ 

„Ние сме за активна социална държава, която е насочена не само към социално подпомагане, а и към тези действия, които да се обърнат към проблемите на работещите бедни, които да създадат една много по-благоприятна социална среда за развитието на българското общество“, подчерта Стоилов. Той е категоричен, че БСП се противопоставя на поредното затягане на коланите. „Как става така, че се твърди, че са събрани няколко стотин милиона, а продължават мерките. Ние сме срещу власт, която обслужва само няколко процента, затова и предстоящото заседание на Конгреса ще премине под мотото: „Време за справедливост“. Това е главното, което очакват българските граждани“, уточни той. По неговите думи БСП скоро ще поднови инициативата за замяната на плоското със справедливото прогресивно облагане на доходите. „Здравето и образованието не са стока“, отсече Стоилов и допълни, че лечебните заведения, които ползват обществени средства, не трябва да получават пари от пациентите. Той изтъкна, че държавните средства  трябва да отиват в държавните и общинските училища. „Настояваме за равностойни условия за българските производители и за тяхната защита от злоупотребата на търговските вериги. Ние се обявяваме срещу икономическия  дъмпинг в ЕС, който ощетява българските производители“, заяви социалистът.

По темата за сигурността БСП се обяви категорично срещу всякакви действия на правителството, които създават рискове от въвличане на България в различни конфликти. „В момента страната е изправена пред две опасности – ислямският екстремизъм, който на територията на Европа идва като тероризъм, и опитите за разделение между Европа и Русия, които са съпроводени за България със санкции-цената, за които плащаме ние“, заключи Янаки Стоилов.