Ия Петкова: Промените в устава целят оздравяване на партията и не са „анти” никой неин член

Мар 31, 2015 Новини БСП 0 997

„Мерките, които залегнаха в устава, целят оздравяване на партията и подготовката й за важните избори, които предстоят

„Мерките, които залегнаха в устава, целят оздравяване на партията и подготовката й за важните избори, които предстоят. Те не са „анти” никой неин член”. Това заяви в ефира на Канал 3 Ия Петкова, член на НС на БСП. Според нея БСП има най-голяма полза да вземе максимума от факта, че Михаил Миков е начело на БСП, а Сергей Станишев на ПЕС. Тя подчерта, че тези реформи се налагат и в партията дълго се е усещала нуждата от промяна. По думите й това са нормалните стъпки към обновлението й.

Централизацията в партията ще помогне за по-доброто й структуриране и ефективна работа

Ия Петкова посочи, че целта на централизацията в партията е БСП да  се структурира по-добре, да заработи по-ефективно и да се стабилизира преди местния вот. Като пример за това тя посочи възможността НС на БСП да може да прекратява мандата на хора от местните структури, които не се справят добре и структурата има лоши резултати на изборите. По думите й е логично центърът да координира и контролира това, което се прави в регионален аспект. Петкова подчерта, че БСП е останала единствената идейна партия в България и с по-силна централна власт по-пълно може да се гарантира на избирателите, че тези идеи, зад които са застанали, ще бъдат изпълнени.

Премахването на квотата за младежи би помогнало за по-активна работа в конкурентна среда

Като друг въпрос, коментиран на заседанието на НС на БСП, Ия Петкова посочи квотата за младежи от 20%. Тя обясни, че до момента от всяка област е имало делегирани младежи и жени по съответната квота. Петкова поясни, че за жените тя остава, но отпада за младежите и те ще бъдат в отделна листа и ще се състезават помежду си. Според нея макар и спорно това би помогнало за по-активна работа в конкурентна среда. „Надявам се с това процентът на младите, които имат шанс да влязат в листите, да се увеличи”, заяви социалистът. Тя подчерта, че лидерът на БСП и ръководството на партията са заявили, че ще се даде път на младите и те няма да са в края на листите. Като член на ръководството на МО на БСП тя подчерта, че и младите социалисти в момента активно се подготвят с цикъл от обучения за младите хора, които ще влязат в листите на местния вот. „Амбицията ни е до май месец да бъдат обучени поне 100 млади хора, които да могат да гарантират по-добро управление в общините, в които ще бъдат избрани”, категорична бе тя.

Петкова заяви, че БСП вече е извела основните приоритети за предстоящите избори, сред които – по-добро здравеопазване, по-силна социална отговорност, по-добро образование, общината да поеме 50% от разходите за детска градина, стажове на млади хора в рамките на общинската администрация, които да бъдат заплащани от нея. Тя допълни, че за БСП е приоритет отстояване на лявата идея и връщането на доверието на хората.