Илияна Йотова: БСП има лидер, който стои стабилно на своята позиция

Мар 30, 2015 Новини БСП 0 1192

„БСП има един председател и той се казва Михаил Миков

„БСП има един председател и той се казва Михаил Миков. Тезата, че партията има двама лидери, се пуска в публичното пространство с цел да я отслаби”. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова в предаването „Денят започва” по БНТ. „Що се отнася до БСП, ние си имаме лидер, който достатъчно стабилно стой на своята позиция”, заяви тя. Според нея Миков е достатъчно толерантен към бившите председатели, но това не трябва да се тълкува като слабост.

Промените в устава са наложителни

Йотова коментира и промените в устава на БСП, като заяви, че те са абсолютно наложителни. По думите й направената промяна в устава на пленума в събота не е „анти-Станишев”, тъй като става дума за пропускане на един мандат, а не за отказ от такъв. „Става дума за промяна във всички нива на ръководните длъжности в партията, тъй като много години си казвахме, че става нещо в партията, че имаме проблеми в организацията, а сега, когато се инициират такива промени, те имат и противници, добави евродепутатът. „Понякога отношенията в БСП са доста жестоки. Ние често даваме на политическите си опоненти поне 100 дни, за да видим какво могат. На Михаил Миков не му бяха дадени тези 100 дни”, коментира Йотова.

„През юни Сергей Станишев трябва отново да се подложи на избор. Неговите шансове са много големи и ние като българи трябва да направим всичко възможно той да бъде преизбран начело на европейските социалисти”, каза още тя. По думите й, в БСП се усеща енергията и на лидера на ПЕС. Йотова бе категорична, че до момента няма сериозна алтернативна кандидатура за президент на ПЕС. „Преизбирането на Станишев за този пост е добро и за България, защото когато има български политик на такова ниво в европейските институции това винаги е добре”, заяви социалистката.   

 Извършва се сериозен подбор на кандидатите за общински листи и за кметове

„В момента се извършва една много сериозна работа по подбора на хората, които ще участват в бъдещите общински листи на БСП, както и на кандидатите за кметове. Няколко седмици сме в непрекъснат диалог с нашите местни структури, за да видим кой ще бъде най-удачният вариант за явяването на местните избори”, обясни Йотова. Тя заяви, че е  убедена, че БСП ще има достатъчно сериозни кандидати по места, за да може да спечели доверието на хората.

Илияна Йотова заяви още, че ако премиерът Борисов е искрен в думите си, че ако първото правителство на ГЕРБ е изкарало мандата си докрай, проектът "Южен поток" е щял да бъде изпълнен, то трябва да махне веднага Цветан Цветанов от обкръжението си. По думите и председателят на Парламентарната група на ГЕРБ е правил совалки в Брюксел срещу проекта, на което са били свидетели родните евродепутати.