Бойко Великов: БСП трябва да бъде силна опозиция точно в този момент

Мар 29, 2015 Новини БСП 0 862

 „НС на БСП прие своите документи за предстоящото заседание на 48-ми Конгрес – политическа декларация, резолюция за политиката на БСП за предстоящите местни избори и промените, които направихме в Устава

 „НС на БСП прие своите документи за предстоящото заседание на 48-ми Конгрес – политическа декларация, резолюция за политиката на БСП за предстоящите местни избори и промените, които направихме в Устава. Това са проекти, по които ще продължи обсъждането до самия Конгрес от комисиите, които бяха избрани“. Това заяви зам.-председател на НС на БСП Бойко Великов в ефира на БНР. Той обясни, че политическата декларация няма претенции да обхване целия период от началото на прехода до сега. „Опитваме се да очертаем какви са проблемите пред България днес и трудностите, свързани със социалната политика, сивата икономика, монополите, корупционните практики, политическите и икономически връзки, които наблюдаваме, конфликтите на интереси, злоупотребата с власт“, допълни той. Според него БСП трябва да бъде силна опозиция точно в този момент, защото има претенции и то достатъчно основателни, че БСП трябва по-активно да излага своите позиции и да участва в дебат, по отношение на политиката, която провеждат ГЕРБ и четворната коалиция.

„Другият момент, който считам за важен, е очертаването на социалната проблематика, свързана и със здравето и образованието, защото те не могат повече да бъдат стока, така както наблюдаваме през последните години“, каза още Великов. По неговите думи е било необходимо да се посочат и поуките от последното управление, грешките, които БСП е допуснала, слабостите и компромисите. „Много важно за нас беше да очертаем левите стандарти в политика на предстоящите местни избори. Не може да се заявява, че няма ляво, няма дясно. Напротив и то достатъчно ясно трябва да бъде разбрано от хората“, обясни той.

Искаме млади хора, които имат качества и активност, да се включат при изработването на политика

„Много дискусии предизвикаха промените в Устава, които са съвсем логични и естествени“, подчерта Великов. Той акцентира на някои от тях, като въвеждането на младежката квота. Според него това ще даде възможност не чрез делегиране, а младежите да имат чрез конкуренция своето място в структурите. „Искаме тези млади хора, които имат качества, активност да се включат и да имат по-голямо значение и при изработването на политика“, посочи той. По неговите думи дискусия е предизвикал и ясният регламент, който се предлага за решенията на ръководните органи и на национално, и на местно ниво. „Ние не нарушаваме принципа на демократичното единство. Даваме възможност на тези, които не са съгласни с решенията по определени процедури да имат право на своите реакции“, заключи Бойко Великов.