Михаил Миков: Промените в устава укрепват БСП

Мар 28, 2015 Новини БСП 0 1295

  „Изключително съм доволен от дискусията, която беше сериозна и задълбочена

 

„Изключително съм доволен от дискусията, която беше сериозна и задълбочена. Промените в устава са свързани с организационното укрепване на БСП, бяха приети и проектите на документи, с които отиваме към конгрес следващата седмица, приехме левите стандарти, с голямо мнозинство”. Това съобщи на пресконференция след днешното заседание на Националния съвет на БСП председателят на партията Михаил Миков.  По думите му предстои конгрес, който ангажира партията и на който политическата декларация ще покаже левия курс на алтернативата и опозицията в България.

Относно текста, който предвижда председателят на НС на БСП, който е прекратил предсрочно мандата си, да няма право да се кандидатира за същата позиция 4 години, Миков заяви, че не се е приело неговото предложение лидерът да се ползва от специален статут. „Имаше възражения, че не може да се разделят председателите. Макар, че аз го предложих лично, заради спекулациите в медиите, че това е персонална поправка”, уточни лидерът на БСП. Според него по никакъв начин председателите не бива да бъдат отделяни от партията и всички, с изключение на тези, направили отделни партии, са необходими на БСП.

Бойко Великов: Нито махаме, нито назначаваме общинския председател, но създаваме условия да се проведат нормални избори

Зам.-председателят на НС на БСП Бойко Великов заяви, че всяко едно от алтернативните предложения е било гласувано както по отношение на мандатността, така и по отношение на младежките квоти, дистанционното гласуване, делегираното представителство. Той разясни и друга поправка, според която при отрицателна оценка, при нефункциониращи органи по решение на НС на БСП може да се прекрати мандата на общинска организация и тогава пленумът избира организационен съвет, който подготвя и организира провеждането на общинска конференция, която сама си избира председател. „Ние нито махаме председателя, нито назначаваме председателя, но създаваме условия да се проведе нормален цикъл отчети и избори, на базата на който се избира ръководство”, уточни зам.-председателят на БСП.

Янаки Стоилов: БСП с политика за хората и общините

„Ангажиментите ни за местната политика могат да се обобщят с думите „политиката на БСП за хората и общините”. Това заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Той обясни, че тази политика предстои да бъде утвърдена от Конгреса на партията и да се отрази в националната предизборна платформа на левицата за изборите през есента. Стоилов бе категоричен, че БСП ще очаква от кандидатите, които ще подкрепи и издигне на местните избори, публично да се ангажират със залегналите в платформата на левицата политики.