Янаки Стоилов: БСП не може да бъде антисистемна партия

Мар 28, 2015 Новини БСП 0 656

„БСП не може да бъде антисистемна партия

„БСП не може да бъде антисистемна партия. Ние трябва да радикализираме и политиката и поведението си, които да станат по-леви и по-национални.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов в предаването „Панорама” по БНТ. По думите му в момента в България няма национална политика, а само сервилна. 

Социалистите останаха в опозиция, за да защитават интереса на хората

„След миналите избори се очакваше БСП да бъде конструктивна опозиция. Решихме, че с оглед резултата, който ни отредиха избирателите, няма как да се впишем в управлението. Решихме още, че много по- искрено ще бъде да бъдем солидарни към нашите избиратели и поетите ангажименти, въпреки че имахме възможност да влезем в схемата на управлението”, посочи Стоилов. По думите му именно затова БСП е останала в опозиция, за да отстоява поетите ангажименти към хората и да защитава интересите им. Той припомни също как социалистите са алармирали, че правителството не работи в интерес на хората, когато се предложи да се изтегли дългът от 16 млрд. лева. „Няма управление, което за тези 25 години да е искало да тегли дълг с подобни размери”, коментира той и продължи, че освен този въпрос, опозицията е поставила и въпроса за финансирането на държавните и частни училища.

По думите му БСП продължава да отстоява интересите на гражданите, за разлика от управляващите, които можеха да приемат и тълкователния закон, който да даде възможност бедните българи да си върнат част от взетия им данък. „Завидяха на най-бедните. В България най-бедните трябва да плащат сметките за всички ограничения”, коментира той.

Зам.-председателят на БСП не подмина и темата за здравеопазването, като подчерта, че според много лекари днешната дилема пред този сектор е реанимация или евтаназия. Той припомни, че не някоя друга политическа сила, а БСП е попитала какво точно се предлага в здравния пакет.

БСП ще отстоява правото на нормален живот на хората в България

Янаки Стоилов каза също, че за БСП е важно кандидатите на партията за местните избори да могат да отстояват правото хората в общините да получават необходимите им условия за нормален живот. „Да има канализация, хората да могат да получават социални услуги, да има центрове за възрастни хора, където те да бъдат подпомагани”, подчерта Янаки Стоилов и допълни, че е нужно още общините да покриват най-малко 50% от таксите за детските градини, които родителите трябва да плащат. „Във всяка една община да има аптечно обслужване и всеки областен град да има денонощна аптека”, допълни той.

 

Според зам.-председателя на БСП в темата за КТБ има подвеждащи тълкувания. „Проблемът с част от българските банки не приключва със сагата по фалита на КТБ. Това го каза и Европейската комисия.”- каза той и посочи, че като се търси къде се извършват продажбите и покупките, трябва да се запитаме дали Фондът за гарантиране на влоговете ще върне парите на българските граждани.