Социалистите се обединиха за справедлив икономически разтеж

Мар 26, 2015 Новини БСП 0 839

 „На днешната конференция се обединихме около няколко основни въпроса -солидарност и между държавите в ЕС, и в обществата, както и по-справедливо разпределение на тежестите, по-справедливо данъчно облагане и разбира се инвестици в бъдещето, така че икономиката на европейските страни да бъдат успешни, ефективни, растящи и създаващи работни места“

 „На днешната конференция се обединихме около няколко основни въпроса -солидарност и между държавите в ЕС, и в обществата, както и по-справедливо разпределение на тежестите, по-справедливо данъчно облагане и разбира се инвестици в бъдещето, така че икономиката на европейските страни да бъдат успешни, ефективни, растящи и създаващи работни места“. Така президентът на ПЕС Сергай Станишев обобщи за медиите организираната от него конференция в Брюксел „Справедлив растеж“. Той подчерта, че, благодарение на ПЕС темата за инвестиционната политика се е върнала в дневния ред. Според него политиката на рестрикции и рязане на социални разходи се е провалила и донесла във всяка една европейска страна много страдания за хората. „Растежът е мижав, на вратата „чука” дефлация и всичко това иска решителни политики за инвестиции за създаване на работни места в подкрепа на едно справедливо общество и по отношение за заплащането на труда“, каза още той.

По негова покана участие в конференцията взеха депутати от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и социалисти, експерти в областта на икономиката.

 

Румен Гечев: Левицата активно ще спомага за разкриването на нови работни места

Депутатът от левицата Румен Гечев подчерта по време на дискусиите, че важно внимание се обръща на социалите ефекти от инвестициите, в това число и на публичните такива. „ЕК иска да създаде поне 1,5 млрд. работни места до края на мандата си.  Това ще предполага значителни публични и частни инвестиции. Ние от БСП твърдо стоим зад нуждата от разкриването на нови работни места и ще направим всичко възможно да подпомогнем процеса“, заяви Гечев.

Според него ще се търсят нови данъчни нива, които да спомогнат за преодоляване на данъчните равнища в различните страни, тъй като до момента това препятства икономическата интеграция и поставя фирмите в ЕС в различни условия. „От гледна точка на социалната справедливост и еднакви условия на икономическа конкуренция ЕК ще оказва и натиск върху страните-членки постепенно да се изравнят данъчните равнища“, каза още той. Гечев изрази мение, че ЕК ще успее да изпълни тези си цели с помощта на евросоциалистите и демократите като втора сила.

Георги Търновалийски: Нужни са сериозни мерки срещу безработицата

„Част от гаранциите за справедлив растеж са: промени в данъчната система, обмен на информация между страните и борбата с данъчните измами“, заяви депутатът от ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. По думите му обсъжданите на конференция не се различават от тези в страната ни и касаят всички българи. По думите му и в цяла Европа, и в България трябва да се вземат сериозни мерки срещу социалната несправедливост и безработицата, за които левицата няма да спре да се бори.

Явор Куюмджиев: Европейските социалисти са единствената алтернатива за размразяване на социалните права

„Европейските социалисти са единствената алтернатива за размразяване на социалните права на европейските граждани“, подчерта социалистът Явор Куюмджиев. Той бе категоричен, че само в ляво се вижда ясна идея как да се подобри животът на хората. „Няма как да се загърбва мизерията, в която хората живеят. Трябва да се повдига  все повече тази тема и конференции като тази спомагат за решаването на проблема“, каза още Куюмджиев.

В конференцията взеха участие над 100 специалисти от над 20 държави, сред които – Америка, Япония, Франция, Португалия, Испания, Норвегия, Белгия, Италия, Англия, Литва, Словакия, Люксембург, Холандия. Основни говорители на форума бяха: еврокомисарят по финансовите и икономически въпроси Пиер Московиси, министърът на труда, заетостта, социалната и солидарната икономика на Люксембург Никола Шмит, министърът на финансите на Литва  Римантас Садзиус, председателят на групата на социалистите и дмеократите в ЕП Джани Питела, главният секретар на Италия по европейските въпроси на Италия Сандро Гози, генералният секретар на Европейската профсъюзна конфедерация Бернадет Сегол. Бившият еврокомисар по труда и заетостта Ласло Андор и др.