Станишев се обяви за повече публични инвестиции и запазване на европейския социален модел

Мар 26, 2015 Новини БСП 0 1322

Президентът на ПЕС Сергей Станишев откри конференция, посветена на осигуряването на по-справедлив икономически растеж в Европа

Президентът на ПЕС Сергей Станишев откри конференция, посветена на осигуряването на по-справедлив икономически растеж в Европа. В събитието участват евродепутати, министри, представители на професионални организации, академичната общност и гражданското общество.

 

"Политиката на бюджетни икономии и съкращения не донесе това, което нейните защитници очакваха. Слепият фокус върху бюджетната дисциплина хвърли Европа в икономическа рецесия и блокира икономическата активност. Имахме остра нужда от всеобхватен инвестиционен план от европейски мащаб, за да възродим европейската икономика и, благодарение на социалистите, този план започва да придобива форма“, заяви Станишев на откриването на форума. По думите му възстановяването на растежа и работните места не трябва да бъде за сметка на социалните постижения. „Днес повече от всякога имаме нужда от справедлива и устойчива система за социално подпомагане, както и от инвестиции в тази сфера, които да запазят и консолидират европейския социален модел", каза президентът на ПЕС. "Неразделна част от усилията ни за възстановяване на растежа и работните места е и укрепването на Енергийния съюз и осигуряването на достъпна, безопасна, чиста и надеждна енергия за всички", допълни Станишев.

Министърът на труда и заетостта на Люксембург Никола Шмит изказа дефиницията за това какво е справедлив растеж, а именно: Да е честно споделен между държавите- членки. „Да е социално справедлив, като неравенствата да се преодоляват, а не да растат. Ние трябва да дадем работа на хората за достоен живот, а не да ги превръщаме в работещи бедни“, каза още Шмит. Според него ролята на ПЕС е да настоява за промяната в Европа, но тя не трябва да бъде формално и бюрократично занимание. Министърът бе категоричен, че социалдемократите трябва да дадат перспектива за икономически растеж и по-добър живот.

Участниците се обединиха, че за да се създаде по-справедлива, устойчива и социално балансирана икономика, Европа има нужда от инвестиции в секторите с най-голям потенциал за иновации, създаване на растеж и работни места, като производството на енергия от възобновяеми източници, ресурсна ефективност, транспорт, информационни и комуникационни технологии, но също и в социалната инфраструктура, образованието, научноизследователска и развойна дейност и подкрепа за малките и средни предприятия.