Георги Пирински: Обективността е задължителна

Мар 25, 2015 Новини БСП 0 988

  Всяка година Европейският парламент приема резолюция относно освобождаването от отговорност на Европейската комисия за изпълнението на бюджета на ЕС

 
Всяка година Европейският парламент приема резолюция относно освобождаването от отговорност на Европейската комисия за изпълнението на бюджета на ЕС. Комисията по бюджетен контрол е водещата европарламентарна комисия, която подготвя и гласува доклад, съдържащ  проекта на резолюцията и обобщаващ становищата на останалите отговорни комисии.
 
За съжаление тазгодишният доклад на Комисията по бюджетен контрол, чийто автор е нейният председател г-жа Ингеборг Гресле (ЕНП, Германия), носи отпечатъка на субективен и небалансиран подход. В частност този подход се изразява в пресилена критичност към дейността на Европейската комисия (ЕК) и към държавите членки, както и в склонност за особено негативно третиране на държави като България и Румъния.
 
Ето защо българският депутат социалист Георги Пирински внесе над 80 поправки, които целяха в доклада да се коригират невярно цитираните и тълкувани данни, както и направените необективни изводи. Наред с това, поправките бяха насочени към реално отразяване не само на проблемите, но и на постиженията на държавите членки и в частност тези на България. За съжаление, при гласуването в Комисията по бюджетен контрол надделя налагания от докладчика подход.
 
В провелата се дискусия след гласуването вицепрезидентът на ЕК г-жа Кристалина Георгиева изрази определено положително становище по доклада. Същевременно обаче, в отговор на зададен от Георги Пирински въпрос, тя заяви, че по отношение на изпълнението на европейския бюджет сред държавите членки няма нито само отличници, нито само двойкаджии, както и че не споделя подхода за сочене с пръст на отделни държави членки.