Михаил Миков: В политиката на управляващите- който има пари, има право на здраве, който няма- ще чака

Мар 24, 2015 Новини БСП 0 2062

„Обсъдихме сериозно ситуацията в здравеопазването, където листите на чакащите и ограничаването на достъпа до здравеопазване се превръщат в реалност, след като управляващите и здравният министър твърдо прокарват политика, в която който има пари - има право на здраве, който няма – ще чака“

„Обсъдихме сериозно ситуацията в здравеопазването, където листите на чакащите и ограничаването на достъпа до здравеопазване се превръщат в реалност, след като управляващите и здравният министър твърдо прокарват политика, в която който има пари - има право на здраве, който няма – ще чака“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след заседание на ИБ на БСП. Той каза още, че е коментирано и развитието на въпросите около КТБ, където очевидно промените в законодателството не дават резултатите, обещани на обществото.


На изборите в Сърница пазарният подход придоби нови измерения

Михаил Миков заяви, че пазарният подход на изборите в Сърница е придобил нови измерения. „Ако така ще се провеждат избори в България, тя все повече ще отстъпва в класацията по демократични критерии”, добави той. Според него разбирането на изборите като някаква кървава битка, а не като начин за осигуряване на представителност на властта, продължава да се развива и в този процес участват и управляващите, в лицето на ГЕРБ, както и ДПС. По думите на лидера на БСП големият въпрос, който излиза оттам е, че бедният народ лесно се купува, манипулира, притиска, заплашва. „Проблемът с бедността в България се превръща във възлов въпрос на българската демокрация и перспективите пред нея”, категоричен бе Миков. Той подчерта, че около 500 са недействителните бюлетини  за общински съветници, а 10 пъти по-малко са недействителните бюлетини за кмет. По думите му в протоколите на първи тур никъде не е отразено на коя партия са недействителните бюлетини и никой цяла седмица не се е заинтересувал от този въпрос – нито управляващи, нито участващи. 

 

 Първанов да отговори кой взима решенията в АБВ

 Помолен да коментира думите на Първанов, че БСП има двама лидери, Миков отговори, че лидерът на АБВ цели да попадне в окото на камерите като говори за БСП. „Няма да коментирам процеси в АБВ. Чух, че бил подал оставка, чух, че имал някакви проблеми с парламентарната си група и бил замразил участието на АБВ в управляващата коалиция и май го чух един ден преди да гласуват персонални промени в кабинета, в който и те участват”, продължи лидерът на БСП. „Когато парламентарната група на АБВ гласува за отнемането на 10-процентното облекчение на минималните доходи, питаха ли го за това?”, каза още Миков. Илияна Йотова изрази мнение, че Първанов първо трябва да отговори на въпроса кой в АБВ е взел решението парламентарната им група да подкрепи дълга от 16 млрд. и след това да пита кой взима решенията в БСП.