Илияна Йотова: Оптимист съм за участието и резултатите на БСП в тези избори, след срещата с младите хора във Видин

Мар 15, 2015 ВИДИН Новини БСП 0 856

„Оптимист съм за участието и резултатите на БСП в тези избори, след срещата с младите хора във Видин

„Оптимист съм за участието и резултатите на БСП в тези избори, след срещата с младите хора във Видин. Видях, че младежите отсега знаят какво трябва да се прави за местните избори, какви кандидати трябва да се подбират, как те виждат собственото си участие в тази кампания и бъдещите листи“. Това беше един от основните изводи, които направи Илияна Йотова, депутат в Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, на пресконференция във Видин след края на двудневната политическа дискусия на тема "Перспективите пред левицата в Европа и България - предизвикателства, рискове и възможности". Инициатори на дискусията бяха Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, със съдействието на Центъра за социално взаимодействие и анализи и фондация "Солидарно общество". По време на пресконференцията Йотова заяви, че целта на този семинар е бил да се проведат срещи с младите хора от Младежкото обединение  в цялата страна и в един неформален разговор да се чуе какво мислят те в навечерието на Конгреса и изборите през 2015 г.

Евродепутатът сподели пред журналисти, че по време на форума са били поставени редица въпроси, свързани с ефективността на преференциалния вот, обсъдени са конкретните политики, които трябва да се защитават по места, какъв трябва да е образът на БСП, както и визията на един европейски кмет в държавата членка на ЕС.

"Младите хора ни дадоха да разберем, че решението на БСП да не участва в това управление е било много вярно. Тук влязоха и всички въпроси за гласуванията в парламента и поемането на огромните задължения за България", допълни Илияна Йотова, относно въпросите, свързани с вътрешнополитическата ситуация у нас и коалиционното управление. Тя обясни, че на срещата е била коментирана и политиката на премиера и цялото коалиционно управление, която остава много скрита за населението.

"Изключително важен за нас бе въпросът как БСП ще участва в местните избори, от гледна точка на коалиции, кое е оправдано и кое не. С помощта на участващите лектори в семинара се очертаха част от важните въпроси, които стоят пред БСП - как БСП ще участва в местните избори, ще срещнем ли проблеми с АБВ, както и актуалното състояние на левицата у нас и Европа", подчерта Йотова.

Относно състоянието на левицата у нас и Европа, евродепутатът допълни, че един от  изводите, който може да се направи е, че през годините на кризи автентичните социалдемократически партии са влезли в една неоправдана и тежка коалиция с десни формации. "В резултат на това левите избиратели потърсиха други партии за себе си. Това бе и причината за успеха на Сириза и обидният резултат на ПАСОК", категорична бе Йотова. Тя добави, че младите не искат да участват в политика на идеологията в предстоящите местни избори. „Тези избори ще бъдат състезание на местни политики. Идеята е срещите с младите хора от младежките обединения в цялата страна да продължат”, каза още тя и обеща всички предложения на Младежкото обединение от двудневната политическа дискусия да бъдат предложени на ръководството.

По темата за бедствието в Южна България, Илияна Йотова коментира, че проблемът е дошъл от първи решаващи дни, в които техниката и организацията не е била на ниво, а след това ситуацията е станала неуправляема. Според нея е цинично управляващите да водят журналисти, за да бъдат снимани как разговарят с хората. „Ако искаш да вършиш истинска работа, тя се върши без камерите. Имам усещането, че в държавата има повече желание за ПР на гърба на тази катастрофа, отколкото за някакви реални действия”, каза още тя. Евродепутатът обясни, че помощта за бедстващите не е достатъчна. „Не съм съгласна с г-жа Кунева, че държавата се е справила блестящо като координация. Да отиде да го каже на хората в Кърджали и Смолян и да види дали мислят така. По-скоро в едно такова бедствие дори парламентът не трябва да стои на жълтите павета, а да отидат на място и да помогнат в тази ситуация”, категорична е Йотова.

В дискусията взеха участие Михаил Миков, председател на БСП, Илияна Йотова и Георги Пирински, депутати в Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократи. Актуални политически теми бяха дискутирани с млади хора от Северна България, председатели на младежките структури на БСП, както и младежи, преминали през политическата академия на партията. Разговорът беше проведен преди да бъдат подготвени документите за предстоящия Конгрес на БСП.

 

15.03.2015г
гр. София