Мерджанов: БСП е твърдо „за“ уреждане на промените в сектор „Сигурност“, с търсене на съгласие

Мар 15, 2015 Новини БСП 0 905

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е твърдо „за“ уреждане на промените в сектор „Сигурност” ,  с търсене на висока степен на съгласие“

„БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е твърдо „за“ уреждане на промените в сектор „Сигурност” ,  с търсене на висока степен на съгласие“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов пред БНР по повод внесените предложения на управляващите за промени в сектор „Сигурност“. Той допълни, че като опозиция, БСП ще направи необходимото, като внесе предложения между първо и второ четене и ще участва активно в дискусията. Според него има нещо, което  вгорчава общата претенция на всички за търсене на съгласие и консенсус. „Като се има предвид, че именно министър-председателят от парламентарната трибуна заяви, при обявяването на номинацията на г-жа Бъчварова за вътрешен министър, че той ще търси останалите председатели на парламентарни групи, за да се постигне съгласие относно останалите шефове на специалните служби, някак си много странно се появи тази инициатива за вкарване на законите отново, при това само с подписите на представителите на ГЕРБ и на АБВ“, коментира Мерджанов. Той припомни, че тези закони са били внесени по време на управлението на ГЕРБ. „Позиция на БСП тогава беше твърдо за подкрепа на Закона за държавна агенция „Разузнаване“ и Закона за „Военна информация“. Имахме много сериозни несъгласия и различия по рамковия закон за националната сигурност и функционирането на системата, и по-специално за Закона за НСО“, подчерта народният представител. По неговите думи е било редно, ако ГЕРБ действително държат и се съобразяват с мнението на своя лидер, да бъде излъчена една обща контактна група, да се направи преглед на четирите закона и да бъде направен опит още в самото начало да се постигне нужната степен на съгласие. „Например колегите от РБ ясно заявиха своята позиция, че те са за съединяване на двете разузнавателни служби, а ние сме твърдо за това те да бъдат отделни, специално държавна агенция „Разузнаване“, която да бъде към министър-председателя, и служба „Военна информация“, която да бъде към Министерството на отбраната“, обясни депутатът.

Мерджанов е категоричен, че този рамков закон не дава рамката и точно в това е проблемът. „Когато настоявахме да бъде излъчена контактна група, то е преди всичко от загрижеността, че първо трябва да се определи рамката. Затова беше по-важно първо да се приеме рамковият закон за функционирането на системата и едва тогава отделните системи“, уточни зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Във връзка с номинацията на Йордан Бакалов да бъде начело на „Военно разузнаване“, народният представител коментира, че е странно защо тя е била  отречена в първия момент от Цветанов. „Мога да кажа добри думи за г-н Бакалов, защото съм работил в няколко народни събрания и в една и съща комисия, но ние трябва да се съобразим със законовите изисквания “, подчерта Мерджанов.

Трябва да се спре да се размахва призракът на Държавна сигурност

„Крайно време е да спре да се размахва призракът на Държавна сигурност“, категоричен е народният представител. Той обясни, че служба „Военна информация“ е една от специалните служби, която има най-сериозен принос за членството на България в НАТО. „Тази служба дава сериозен информационен продукт. Не трябва да се разбутва една добре работеща служба, а да се приспособи към новите условия“, уточни той.

По неговите думи въпросът за функционирането и оглавяването на службите очевидно е изкушение за всяка една власт и няма как да се скрие опитът и намерението те политически да бъдат оглавени. „Ние сме сбъркали по време на нашето управление, но сегашната власт по същия начин подлага на изпитание цялата система, каквито и критики да имаме към нея“, каза още той. Според него  смяната на вътрешния министър е било един стрес-тест за правителството и тези проблеми са минали между другото, но всъщност те са много сериозни. „И то преди всичко между министър-председателя и РБ“, допълни той. „Съгласен съм, че Съветът за сигурност трябва да бъде натоварен с повече правомощия, но точно тук влизаме в колизия с твърденията на ГЕРБ, че президентът трябва да се върне към статуса си на балансираща фигура, имам предвид назначенията с указ на главния секретар на МВР. Трябва да сме наясно, че президентът по Конституция не носи никаква отговорност за работата на вътрешното министерство“, подчерта депутатът.

Действията на военния министър поставят под риск функционирането на важни производства

По отношение на смените в специалните предприятия, Мерджанов е на мнение, че това е още една илюстрация на политическото, партизанското партийно овладяване на икономическия сектор в рамките на Министерството на отбраната. „Няма как да се скрие, защото има нелогични назначения на хора- без необходимата квалификация и опит и най-важното без допуск до класифицирана информация. Ние ще държим сметка за действията на военния министър, защото са крайно неубедителни и поставят под риск функционирането на тези важни производства“, допълни Атанас Мерджанов.