ЕП подкрепи единодушно доклад на Пирински за защита на финансовите интереси на ЕС

Мар 11, 2015 Новини БСП 0 1019

Европейският парламент гласува днес Резолюция въз основа на Доклада на българския евродепутат от БСП/ПЕС Георги Пирински относно защитата на финансовите интереси на ЕС за 2013 г

Европейският парламент гласува днес Резолюция въз основа на Доклада на българския евродепутат от БСП/ПЕС Георги Пирински относно защитата на финансовите интереси на ЕС за 2013 г. При обсъждането в пленарна зала Пирински подчерта, че всяка държава-членка прави своята пропорционална вноска към европейския бюджет и съответно има еднакъв интерес този бюджет да се изпълнява възможно най-разумно и правилно.

Позовавайки се на данните за 2013 г. той изтъкна, че значителната част от средствата, засегнати от нарушения (1.84 милиарда евро от общо 2.14 милиарда евро), са в резултат на неумишлени отклонения от правилата и грешки, докато щетите от умишлени злоупотреби като корупция, измами и престъпни деяния възлизат на не повече от 309 милиона евро. „Затова борбата с нарушенията не бива да бъде единствено ограничена до санкции и рестрикции, а трябва да включва и активна подкрепа за държавите-членки с цел да предотвратяват и недопускат непредумишлени нарушения”, обясни социалистът.

          Георги Пирински изрази своята позиция, подкрепена от Групата на социалистите и демократите, че прекъсванията и спиранията на плащанията в областта на кохезионната политика следва да бъдат използвани като превантивно средство за предотвратяване на нередности, което се прилага, когато другите средства са изчерпани. Той се позова и на Договора за функциониране на ЕС, който поставя на първо място именно възпиращата страна на мерките за защита на финансовите интереси на ЕС.

          Пирински обърна внимание, че е много важно държавите-членки да докладват пред ЕК разкритите случаи на измами и неумишлени нарушения. Той изрично подчерта, че информацията за разкритите измами и нередности не трябва да се използва за злепоставяне на държавите, а те трябва да бъдат насърчавани да откриват и предотвратяват измамите и грешките и когато срещат трудности, другите държави и европейските институции да им помагат. "Именно по този начин най-добре ще бъдат защитени финансовите интереси на Съюза в съответствие с изискванията и механизмите на добрия финансов мениджмънт и в отговор на очакванията и изискванията на европейските граждани", заключи Георги Пирински.

          Евродепутатите в пленарната зала приеха Резолюцията почти единодушно с 636 гласа "за" и само 9 "против". В окончателния текст бе възприета по-крайна формулировка по отношение на прекъсванията и спиранията на плащанията, както и значително по-критична позиция към дейността на ОЛАФ.