БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ: Настояваме да научим истината за оставката на министър Вучков

Мар 11, 2015 Новини БСП 0 866

Атанас Мерджанов: Румяна Бъчварова е удобен вариант, осигуряващ влиянието на Борисов в МВР  „Номинацията на Румяна Бъчварова е продукт на някакво надхитряне

Атанас Мерджанов: Румяна Бъчварова е удобен вариант, осигуряващ влиянието на Борисов в МВР

 „Номинацията на Румяна Бъчварова е продукт на някакво надхитряне. Удобен вариант, който да осигури влиянието на Борисов в МВР и да задуши реформаторската страст за власт”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов. Той заяви, че от левицата настояват да научат истината за причините, довели до оставката на министър Вучков. „Очевидно тя е плод на нечий натиск. Чий? Кой натискаше Вучков да иска оставките на шефовете на служби? И защо Борисов се инатеше, докато Вучков беше министър, а в момента, в който той подаде оставка, някак си спокойно отстрани главния секретар и председателя на ДАНС? Кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера? Реформатор номер 1 или Гербер номер 2 – това е въпросът”, каза още социалистът.

Службите ни за сигурност са фактически в безтегловност

Атанас Мерджанов се обърна към управляващите, като заяви, че коалиционните им боричкания не интересуват никого и че само на няколкостотин километра от България се водят сражения. „ Заради партийните ви интереси службите ни за сигурност са фактически в безтегловност. Няма министър на вътрешните работи, а имайки предвид номинацията на г-жа Бъчварова, скоро истински такъв не се предвижда да има”, продължи депутатът. В тази връзка той посочи, че професионалните ръководства на МВР и ДАНС са в оставка, а началникът на служба “Военна информация” е бил наказан с уволнение, защото е имал доблестта да защити честта на военното разузнаване. „Вместо да провеждате реформи, произвеждате скандали”, заключи Атанас Мерджанов.

 

Пълният текст на изказването на Атанас Мерджанов:

 

Малко повече от сто дни след като това правителството пое управлението, и вече обсъждаме персонални промени в състава му. Със скандал си тръгва не кой да е министър, а министърът на вътрешните работи, един от най-знаковите постове за всяко правителство. Тръгва си не кога да е, а когато страната ни е изложена на множество рискове. Битовите и мафиотските убийства са ежедневие; нова бежанска вълна наближава; както за цяла Европа, и за нас заплахата от терористична атака е перманентна, а природните бедствия не спират.

И защо си отива министър Вучков? Според официалната версия, защото спори с администрацията на Министерския съвет по юридически въпроси. Премиерът и неговият министър не можаха да прочетат еднакво закона, който заедно приеха преди не повече от месец и с който толкова се гордееха.

Някой може ли да повярва на това? Настояваме да научим истината за причините, довели до оставката на министър Вучков. Очевидно тя е плод на нечий натиск. Чий? Кой натискаше Вучков да иска оставките на шефовете на служби? И защо Борисов се инатеше, докато Вучков беше министър, а в момента, в който той подаде оставка, някак си спокойно отстрани главния секретар и председателя на ДАНС? Кой се опита да преметне Борисов и да овладее службите с ченгеджийски номера? Реформатор номер 1 или Гербер номер 2 – това е въпросът!

          Вместо да отговори на този въпрос, Бойко Борисов пристигна ненадейно в пленарната зала миналата седмица, за да проведе някакъв нов вид коалиционна оперативка. От тази трибуна той обясни надълго и нашироко от кои подкрепящи правителството партии не бил доволен, как гласували, защо гласували, къде ходили при гласуванията... 

Уважаеми управляващи, нима не разбирате, че коалиционните ви боричкания не интересуват никого и че само на няколкостотин километра от България се водят сражения?! Заради партийните ви интереси службите ни за сигурност са фактически в безтегловност. Няма министър на вътрешните работи... а имайки предвид номинацията на г-жа Бъчварова, скоро истински такъв не се предвижда да има. Професионалните ръководства на МВР и ДАНС са в оставка, а началникът на служба “Военна информация” бе наказан с уволнение, защото има доблестта да защити честта на военното разузнаване.

И защо обезглавихме основните си служби за сигурност? Заради конфликти в управлението. Конфликти в ГЕРБ, конфликти между ГЕРБ и Реформатори, конфликти вътре в Реформаторите. Или най-общо казано, защото се поддавате на натиск. Натиск отвътре, но и от вън.

 Вместо да провеждате реформи, произвеждате скандали.

Всяка седмица правителството виси на косъм. Всеки месец - нов трус, нова неразбория. Една обърка пенсионната система, друга ще ни струва 16 милиарда, днешната поставя под заплаха сигурността на страната ни.

          Защото проблемът с министъра на вътрешните работи е достатъчно сериозен и той е по-важен от това кой кого ще надхитри в управляващата коалиция. А номинацията на Румяна Бъчварова е точно това. Продукт на някакво надхитряне. Удобен вариант, който да осигури влиянието на Борисов в МВР и да задуши реформаторската страст за власт. Предлага ни се г-жа Бъчварова, докато успокоява немирните партньори и съгласува коалиционните позиции някак си ей така, между другото да бди над сигурността на българските граждани. Поверява й се целият ресурс на МВР заедно с огромните му отговорности неочаквано и почти на шега. Но вместо да се посмеят от сърце, подкрепящите това правителство партии започнаха да кимат одобрително. Радан Кънев се кълнеше, че не иска оставката на Вучков да става факт, но след няколко часа престой в Банкя видя в новото предложение за министър висока степен на политическа отговорност. Патриотите като че ли свикнаха никой да не ги пита за нищо. А пък АБВ – каквато и да е позицията им сега, докато стигнем до гласуване кой знае какво ще се случи?

          Ние от БСП лява България ще гласуваме против промените в Министерския съвет.

          Против сме, защото и на децата е ясно, че Румяна Бъчварова ще бъде шеф на МВР само номинално. Друг ще взема решенията и ние настояваме да знаем кой. Ако това е Борисов, то по-честно би било той да съчетае поста на министър-председател с този на министър на вътрешните работи, а не да се крие зад гърба на своя вицепремиер.

          Против сме, защото това решение е плод на натиск. Вътрешен и външен. И ако на някой приказките за шлифера му се струват остроумни, то ние държим на по-сериозно отношение към онзи сектор, от който зависи сигурността, но и свободите ни.

          Против сме, защото сътресенията в сектор „Сигурност” идват в най-лошия възможен момент, когато се очаква нова бежанска вълна, за която подготовката ни отново се бави. Цяла Европа е наострила вниманието си срещу потенциални терористични нападения, а вие - само защото нечии властови амбиции останали неоправдани – оставихте службите едновременно без професионално и политическо ръководство.

          Най-сетне против сме, защото не вярваме, че г-жа Бъчварова има нужния потенциал, за да се справи със задачите си. Не защото отричаме нейните качества, а защото нищо няма да зависи от нея.