Михаил Миков: Искаме спешно свикване на Комисията по енергетика заради бедстващите райони

Мар 10, 2015 Новини БСП 0 1386

Управляващите нямат никакво оправдание за безхаберието си „Настояваме за спешно свикване утре на Комисията по енергетика, министъра на енергетиката, енергийния системен оператор и чуждите инвеститори заради бедстващите райони”

Управляващите нямат никакво оправдание за безхаберието си

„Настояваме за спешно свикване утре на Комисията по енергетика, министъра на енергетиката, енергийния системен оператор и чуждите инвеститори заради бедстващите райони”. Това заяви след заседание на ИБ на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той изрази възмущението си, че около 700 населени места вече 5 дни са без ток. „Някой помни ли да е имало такъв случай в последните 10 – 15 години, толкова време?”, попита лидерът на социалистите. Той подчерта, че в планината пада сняг и дали пада през февруари или през март, не е оправдание. Миков бе категоричен, че е крайно време правителството и централната власт да влезе във функциите си и да мобилизира всички ресурси, когато хиляди хора са без достъп до елементарни услуги. „Управляващите нямат оправдание за безхаберието си. Само се снимат пред камерите, загърнати в шалове, и си показват спортните якета. Но трябва да решат проблема, защото в 21 век без електроенергия животът е немислим- няколко дни вече няма резултат”, каза още Миков.

Атанас Мерджанов: Налице е хаос

„В днешния ден гледаме как през глава хаотично пребивават министри на територията на Смолянска област. Налице е хаос и той е породен от липсата на сериозна институционална подкрепа”. Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той подчерта, че за съжаление това е поредната бедствена ситуация за страната, но за първи път толкова ярко отсъства държавата. Мерджанов заяви, че има няколко основни въпроса, които БСП настоятелно ще зададе към правителството и министър – председателя. „В подобни ситуации се създава кризисен щаб. Имаше ли такъв, изграден в този момент? Кой беше неговият председател, министър – председателят, вицепремиерът Кунева, която би трябвало да координира този тип усилия, вицепремиерът Бъчварова?”, попита Атанас Мерджанов.

 

Дора Янкова: Половин милион са без ток 5-ти ден

„Вече  пети ден близо половин милион души остават без ток. Институциите трябва да влязат в диалог и да ръководят държавата”. Това заяви на пресконференция народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, избран от област Смолян, Дора Янкова. Тя обясни, че в петък вечерта цялата област Смолян е била блокирана и попита, какво правят поддържащите фирми. Янкова настоя АПИ да каже- каква техника за снегопочистване е договорена за всеки регион, за да могат гражданите да следят дали се работи. „Искаме ресурсът, който се дава за зимно почистване да бъде разходван в полза на гражданите. Хората нямат ток, в откъснатите села няма хляб, няма  вода и здравни грижи, но това няма как да бъде съобщено, защото няма телефонна връзка с тези места”, заяви депутатът от левицата. Тя припомни, че БСП  е предупредила, че е необходимо да се види как държавата функционира в зимни условия. Тя подчерта, че там, където няма вода, а има помпи, трябва да бъдат сложени генератори, армията може да направи това, могат да бъдат мобилизиране строителните фирми, които имат техника. „Основната задача е електросистемният оператор да поиска помощ от държавата, да се сформира национален щаб, който да координира работата”, категорична е тя.

Дора Янкова заяви, че в Смолян от вчера пристигат министри, но от това не произтича нищо. „В такива ситуации трябва да се мобилизира целият наличен ресурс, да се търси междуинституционална подкрепа и да се поеме отговорност.  Министър – председателят трябва да потърси отговорност от ресорните министри и да накара вицепремиерите си да координират работата”, заключи тя. 

 

Миков: Нарушава  се Законът за обществените поръчки

Председателят на БСП Михаил Миков съобщи, че в няколко министерства масово се нарушава Законът за обществените поръчки и посочи като такива Министерство на правосъдието и Министерство на отбраната. Според него става въпрос за неглижиране на закона от министрите. „По закон 6 месеца преди изтичането сроковете на договорите е необходимо да започнат процедури, правителството вече 4-ти месец не залага такива”, обясни Миков. Той продължи, че в Министерство на правосъдието става въпрос за Главна дирекция изтърпяване на наказанията, а в МО - във Военни клубове и информация. „Изчаква се да изтече срокът, не се подготвят състезателни процедури, а после при условия на необходимост се действа, за да няма състезание”, разясни председателят на БСП. Той даде пример и със Столична община, където по думите му се раздробяват обществените поръчки- примерно на детските градини, за да могат да се контрактуват директно, без състезателна процедура, включително с фирми, които нямат разрешение за дейност от Агенция по храните. „Не можеш да искаш върховенство на закона и да не прилагаш закона”, добави лидерът на БСП.