Атанас Зафиров се срещна с представители на българската диаспора в Украйна

Мар 09, 2015 Новини БСП 0 1232

Народният представител от ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров бе гост на тържествата, с които българската диаспора в Украйна отбеляза 3 март

Народният представител от ПГ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров бе гост на тържествата, с които българската диаспора в Украйна отбеляза 3 март. От името на Народното събрание, депутатът положи венец пред паметника на Христо Ботев в гр. Измаил, където е бил учител големият български поет и революционер.      По покана на ректора на Измаилския държавен хуманитарен университет – проф. Ярослав Кичук, Зафиров изнесе и лекция пред студенти и преподаватели от института по темата “ Отношенията България-Украйна“ . Зафиров подчерта  важното място на Украйна във външнополитическите приоритети на България, което се определя от традиционните приятелски връзки между двата народа, от географската, историческа, културна, езикова и религиозна близост, както и  от наличието на голяма българска диаспора на нейна територия. Голям интерес предизвика създадената по инициатива на представителите на БСП в 43-то Народно събрание  Комисия по политика за българите в чужбина. Зафиров обясни, че нейната цел ще  бъде да обвърже парламента с проблемите на сънародниците зад граница и да действа като помощен орган, който да подпомага опазването на българското етнокултурно пространство и културно-историческата ни памет, да оказва помощ при защита правата на българите зад граница. „Парламентът трябва да има своя директен принос за обединяването на българската общност по света и да се ангажира с решаване на проблемите й, като съдейства за утвърждаване на чувството за принадлежност към родината”, заяви той.

          По-късно народният представител присъства на откриването  на изложба на художника от български произход проф.Иван Пастир и му връчи албум  от Народното събрание на Република България, като подчерта , че освен висока художествена стойност, картините на автора имат и силен духовен заряд.

          По повод 137 години от Освобождението на България бе организиран и празничен концерт, в рамките на който Атанас Зафиров произнесе слово и припомни, че Трети март е датата, чрез която най-ясно преди време бе поставен въпросът за разликата между един позитивен патриотизъм, който утвърждава постиженията, а не се основава на омраза към другите. „Припомням това, за да се знае и да се помни, че не омразата и не насилието са били движещата сила на българската национална революция, на автентичния български патриотизъм. Мисля,че днес, в контекста на случващото се около нас, в контекста на надигащия глава нов тип шовинизъм и националистически залитания, ние имаме нужда от припомнянето на тези уроци от историята“ заяви депутатът. Той лично благодари за топлия и сърдечен прием на Николай Иванов, председател на организацията на българската общност в Измаил  „Св. София” и връчи плакети и подаръци на присъстващите активисти на общността.