Манол Генов: Ако нарушенията в община Сопот се оставят без намеса, то защо има министерски пост с ресор усвояване на евро фондове

Мар 06, 2015 Новини БСП 0 941

  „Ако синдромът „Сопот” се окаже безконтролен от страна на държавата, трябва да си зададем въпроса защо в крайна сметка има министерски пост с ресор усвояване на европейски фондове”

 
„Ако синдромът „Сопот” се окаже безконтролен от страна на държавата, трябва да си зададем въпроса защо в крайна сметка има министерски пост с ресор усвояване на европейски фондове”. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Манол Генов, като се позова на данни за нарушения на общината по европроекти. Той обясни, че управленският орган на ОПОС е наложил окончателни финансови корекции по проекти на общината  за подмяна на водопроводна мрежа. „Също нарушения са допуснати и при проект пълен инженеринг и работно проектиране на изграждане на пречиствателна станция за отпадни води на община Сопот, за което има наложена финансова корекция в размер на 25% или 4,5 млн,. лв., която с лихвите надвишава 6 млн. лв”, добави народният представител.
 
Манол Генов се обърна към вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, като го попита какви действия и мерки трябва да предприеме община Сопот за излизане от създалата се ситуация, какви ще бъдат последствията и каква е отговорността на общината по наложените финансови корекции. „В правомощията на Вашия ресор са да следите изкъсо такива калпави бенефициенти в държавата какъвто е случаят със Сопот и нейния кмет. Поредната община е застрашена от фалит”, каза още депутатът. По думите му цялото имущество на общината е в разпореждане на съдия-изпълнител и подобен сюжет създава изключително лош имидж за това как се усвояват европейските средства. „Не ви ли смущава повтаряемостта в тези нарушения? Ще сезирате ли компетентни органи, извън тези, наложили корекциите”, попита още Генов.  Той заяви, че отговорност на вицепремиера е да вземе мерки да не бъде увеличаван този списък с други общини.