Евродепутатът Илияна Йотова на посещение в Благоевград

Благоевград: Депутатът в Европейския парламент от групата на Партията на европейските социалисти Илияна Йотова заяви на среща в Благоевград, че отнетите 22 млн

Благоевград:

Депутатът в Европейския парламент от групата на Партията на европейските социалисти Илияна Йотова заяви на среща в Благоевград, че отнетите 22 млн. евро на България са пример за правилата на съюза. Според Йотова наложената крайна мярка на страната ни от Еврокомисията е заложена в листите на депутатите от другите европейски страни за предстоящите избори в европарламент, които са насрочени за юни 2009 г.Според евродепутатката, която участваше и в презентацията на спечеленият от Община Благоевград проект за интегрирана градска среда, санкциите, които са наложени на страната ни, са много тежки и радикални и именно това е причината за тези срещи, които тя провежда в различни градове.
Лошите резултати по изпълнението на предприсъединителните програми по ИСПА, ФАР и САПАРД се дължи на това, че още от началото е липсвала информация, като тази с оперативните програми сега в Благоевград, смята Илияна Йотова. „Хората не бяха ориентирани в какви проекти могат да участват и как се пишат тези проекти. Една голяма част от тези проекти, които не бяха приети и попаднаха под ударите на ревизиите и на контрола, който се осъществява по програма ФАР и САПАРД, идва и от това, че хората не бяха технически подготвени”. За това работата на Илияна Йотова по време на престоя й в България е създаването на информационни офиси в страната, продиктувани от необходимостта, гражданите да се запознаят с европейските институции и техните възможности като пълноправни членове на ЕС.