Атанас Мерджанов: Неподустимо е най-силовото ведомство да остава без никакво ръководство

Мар 06, 2015 Новини БСП 0 913

„С оставката на Светлозар Лазаров вече освен липса на политическо, имаме липса и на професионално ръководство на МВР”

„С оставката на Светлозар Лазаров вече освен липса на политическо, имаме липса и на професионално ръководство на МВР”. Това заяви пред журналсти в НС зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. По думите му най-важното силово министерство остава без ръковоство и контрол. „Учудвам се как мнинистър-председателят може да допусне такъв вакуум. Редно беше политическите промени в правителството да бъдат разглеждани още днес и съответно по най-бързия начин да се придвижи този процес по  процедурата за нов главен секретар на МВР”, заяви социалистът. По думите му още от вчерашното изявлене е станало повече от ясно, че главният секретар ще си подаде оставката.

„От този факт трябва да бъдат щастливи „Протестна мрежа” и реформаторите, защото това беше тяхното изконно искане. Да видим сега как ще бъде подредена професионалната служба в МВР”, заяви зам.-председателят на групата на левицата. Според него това, което се случва, е повече от ясно, че е плод на вътрешен и външен натиск. По думите му няма обясние за подобно безотговорно поведение.

На въпрос за работата на Светлозар Лазаров, Мерджанов отговори, че тя тепърва ще подлежи на оценка, но именно той е бил главният секретар, който не е позволил да се окървавят протестите и под негово ръковоство полицаите са дали възможност на българските граждани да изразят своето недоволсвто.