Красимир Янков: БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага да се създаде временна комисия за заема от 16 млрд.лв

Фев 26, 2015 Новини БСП 0 926

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага да се създаде временна парламентарна комисия по  одобрения на 9 февруари 2015 г

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага да се създаде временна парламентарна комисия по  одобрения на 9 февруари 2015 г. от правителството на Бойко Борисов заем в размер на 16 млрд. лв.  Депутатът от левицата Красимир Янков поясни, че комисията ще проучва и начина на договарянето и подписването на договорите за реализирането на заема. „Ще искаме срокът на действие на временната анкетна комисия да бъде три месеца”, каза още народният представител от БСП. Янков заяви, че временната комисия трябва да  проучи документите и кореспонденцията на правителството и отделни негови членове във връзка с договора за дилърство и акта за поемане на задължения за 16 млрд. лв. „Комисията трябва да извърши и проверка на разходите и основанието за извършването им във връзка с подготовката за изтегляне на заема. Трябва да установи  и начина, по който са избрани банките”, категоричен бе социалистът. Янков изтъкна, че има основателни съмнения за поетите ангажименти за емитиране на външния дълг през следващите три години, които са в нарушение на бюджетната процедура. „Смятаме, че работата на временната комисия и резултатите от нея ще допринесат за прозрачността на процеса на взимане на решението”, заяви Янков. Той смята, че е безспорна необходимостта от повишаване на доверието към всички парламентарни групи и институции.

Румен Гечев: Правителството е водило преговори зад гърба на българите за емитирането на този колосален дълг

„По изключително възмутителен начин управляващата коалиция, която е ясно, че вече е ГЕРБ и ДПС, прие ратификацията на огромния дълг.  Те вече гласуват еднакво по всички важни закони- Закона за държавния бюджет, пенсионните фондове и сега огромния и непосилен дълг за нашата икономика”, това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той коментира, че след гласуването се е  оказало, че правителството е водило преговори зад гърба на българските избиратели и народните представители. Даже зам.-председателите на бюджетната комисия са държани в неведение. „Как така парламентът ще гласува и ратифицира договор- без да знаем какви са комисионните. На 16 млрд. лв. хипотетично 1% комисионна прави 160 млн. лв. при най – песимистичния сценарий”, заяви социалистът.  Той недоумява, че никой не отговаря на въпросите на БСП- какви са комисионните, при какви условия ще бъдат оказани тези услуги, как ще бъдат разпределени.  „Имаме информация, че правителството е сключило договори и е възложело на друга група- две фирми от Великобритания и група от български експерти някакъв вид консултантска дейност. Част от тези експерти са участвали при преформатирането на българския дълг през 2002 г. от долари в евро, когато изгубихме много пари. Но не е ясно, какъв е договорът и какви комисионни са договорени”, обяви Гечев. Той бе категоричен, че средносрочната програма на правителството също е една крупна лъжа. „България е първата страна, която осигурява страхотен комфорт на една група от четири банки. Ще доведем нещата докрай, за да разбере българската общественост, кой и защо мами народа ни”, заяви социалистът.

Чавдар Георгиев: Някой се договори за заем, който ще зароби България

Народният представител Чавдар Георгиев напомни, че  БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се противопоставя от самото начало на документа за ратификация и ще продължи своите действия и занапред. „Тази договор беше сключен по един изключително задкулисен начин, зад гърба на обществеността и Народното събрание”, заяви социалистът. По думите му, някой се е договорил за заем, който ще зароби България. Георгиев добави, че договорът за външния дълг противоречи на законите на нашата страна и решенията на МС. „Всичко това ни кара да мислим, че става въпрос за една огромна корупционна схема и ние не можем да се съгласим с това”, категоричен бе народният представител. Той заяви, че  всички, които са били ангажирани с този процес трябва да дадат своите обяснения. „По задълженията, които България е поела, ние сме поставени в едно изключително тежко и зависимо състояние от четири банки, които са избрани по неясни критерии”, категоричен бе Чавдар Георгиев.

Георги Кадиев: „Целувката” между Борисов и Местан ще струва 16 млрд. лв.

„Българското правителство постигна невъзможното, тъй като в рамките  на една седмица успя да направи на идиоти целия български народ и парламента, взимайки 16 млрд. лв. абсолютно необосновано, и заявявайки, че от 2 млрд. лв. няма нужда”, заяви народният представител Георги Кадиев. „Вчера станахме свидетели на целувката между Борисов и Местан, но не като онази, която беше плод на искрено извинение към ДПС, тази целувка си има цена и тя е 16 млрд. лв.”, категоричен бе социалистът. По думите му сме станали свидетели на „салто мортале” от страна на малките коалиционни партньори като АБВ и ПФ. Кадиев  бе категоричен, че само след няколко месеца тези малки партньори вече няма да са там и изборът на Борисов ще бъде да вкара ДПС във властта или да управлява като правителство на малцинството с взети гласове от различни партии.