БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предлага редуциране на дълга до 6,9 млрд. лв.

Фев 25, 2015 Новини БСП 0 719

  След скандалното приемане на първо четене на закона за ратификация на договора за 16 млрд

 
След скандалното приемане на първо четене на закона за ратификация на договора за 16 млрд. лв. ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ възрази срещу искането за провеждане на второ гласуване на днешното заседание. „Ние от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ искаме да направим предложение между първо и второ четене – за редуциране на заема до размер 6, 9 млрд. лв., както е записано в закона за държавния бюджет”, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛАГРИЯ Мая Манолова. Тя призова да бъде дадено на групата й достатъчно време между първо и второ четене.
 
Михаил Миков: Не може в никакъв случай да се отнема правото на депутатите за предложения между първо и сторо четене
 
„Гласуването беше недопустимо. Всеки закон минава на две четения. Всеки народен представител има право да направи предложение преди второ четене. Дали ще се променя или не международен договор- е работа на кабинета. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че в никакъв случай не може да се отнеме правото на депутатите за предложения, защото то е нарушение на Конституцията.
 
Румен Гечев: Никакви 8 млрд. евро и заробване на българите
 
„Внесохме в деловодството предложение, съгласно закона за държавния бюджет за 2015г, заемът да бъде в размер 3,5 млрд. евро, колкото гласувахме”. Това заяви в пленарна зала депутатът от левицата Румен Гечев „Никакви 8 млрд. евро и заробване на българите”, категоричен бе той. Социалистът припомни и че старите заеми, които се твърди, че ще се плащат- са направени от кабинета „Борисов 1”. Гечев обясни, че по разчети на Съюза на учените в България, изпратени до председателя на НС, но неоповестени- 8, 4 млрд. лв. е дългът, който трябва да се обслужва, а не 16 млрд. лв. Той подчерта, че макар и по думите на Горанов да са ниски лихвите, които ще плащаме по дълга , това е само засега и не се знае, колко ще достигнат.
 
Жельо Бойчев: Не знаем какъв е истинският размер на дълга
 
„Гласувах против, защото в рамките на този дебат една седмица не се даде отговор на нито един от поставените от нас въпроси – какъв е истинският размер на дълга, който имаме за погасяване в този 3-годишен период, защо гласувайки бюджета за 2015г, на стр. 84, Министерството на финансите посочва едни нива на външния дълг в тази година, а в момента на сайта са качени данни- и разликата е 3.4 млрд”. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев от парламентарната трибуна.  Сред другите му аргументи за отрицателния вот той посочи, че по никакъв начин не е обяснено номинално колко ще нарастне дългът и колко ще бъде неговото съотношение като процент в БВП. Според депутата не е даден нито един аргумент защо трябва да се превалутира този дълг и радикално да се промени съотношението между вътрешен и външен дълг, по какви критерии са избрани банките и какво ще бъде тяхното задължение, както и каква ще бъде съдбата на 3 млрд, отпуснати за една банка и за 2 млрд, които са за Фонда за гарантиране на влоговете. „Без отговор на тези въпроси е безотговорно да се гласува”, категоричен е Бойчев. Според него единственото хубаво на днешното гласуване е, че то много ясно е очертало политическата рамка на тези, които подкрепят правителството и ще носят отговорността оттук нататък. „А за БСП остава да следи как ще харчите всеки един лев от този дълг”, заключи той. 
 
Валери Жаблянов: Управляващите да се извинят
 
След гласуването на първо четене Валери Жаблянов призова управляващите да се извинят и да кажат, че поемането на дълг не е стабилност. „Следващият път дългът може да бъде 16 млрд.евро, а първата крачка я направихте с това решение. Вие сте поели един дълг, който не можете да плащате. Поемате дълг, когато няма никакъв растеж и прогнозата за следващите години е 0.5. Ангажирате следващите правителства да се занимават с вашата финансова бранкрутирала политика. Не представяйте дълга и живота назаем като стабилност”, каза още Жаблянов.