Управляващите се отнасят безотговорно към влизането ни в Шенген

Фев 25, 2015 Новини БСП 0 659

  Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП организира съвместна дискусия с депутати от националните парламенти по темата за т

 
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП организира съвместна дискусия с депутати от националните парламенти по темата за т.нар. "Интелигентни граници". На заседанието присъстваха ресорният комисар Димитрис Аврамопулос и Съвета на ЕС, председателстван в момента от Латвия. За съжаление, българското Народно събрание не сметна за нужно да изпрати български депутати, които да защитят националния интерес. Така председателстващата заседанието евродепутатът от БСП Илияна Йотова се оказа в деликатна ситуация да се намира в зала с 39 депутата от 20 страни и нито един от тях не бе българин, освен нея. 
 
Системата ще събира подробни лични и биометрични данни от гражданите на трети страни, които влизат на територията на ЕС.  Очаква се тя да улесни тяхното преминаване и така да бъдат значително разтоварени граничните ГКПП-та от километричните опашки, които ги задръстват в началото и в края на всеки отпускарски сезон, като в същото време се гарантира високо ниво на контрол на преминаващите пътници. Мнозина обаче изразяват съмнения доколко "Интелигентни граници" ще се окаже надеждна и работеща програма, чиито данни не могат да бъдат манипулирани или да не бъде злоупотребено с тях. 
 
Ако предложението бъде прието, това ще доведе до значителна промяна на Шенгенското законодателство, което е от особено значение за България, стремяща се от години да се присъедини към зоната за свободно движение на граждани. Липсата на българско участие донякъде бе компенсирана от румънските депутати, които повдигнаха въпроса за Шенген и за двойните стандарти по отношение на Румъния. Те добавиха, че страната им трябва да се оценява по обективни, а не по политически мотивирани критерии и че страната им е доказала готовност да стане член на Шенгенското пространство.