Бояджиева: Държавата да не финансира частни училища

Фев 25, 2015 Новини БСП 0 1151

  Държавата да не финансира частни училища и средствата да се насочат за качествено българско образование, въвеждане на мандатност на директорите, увеличаване на БВП, отделян за образование, а учителската професия да стане защитена и регулирана

 
Държавата да не финансира частни училища и средствата да се насочат за качествено българско образование, въвеждане на мандатност на директорите, увеличаване на БВП, отделян за образование, а учителската професия да стане защитена и регулирана. За това настояха членове на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ – Габрово пред народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева. Тя беше в града, за да чуе предложенията на общинските ръководства на синдиката за проекта за Закон за училищното и предучилищно образование. Над 80 % от предложенията на синдиката съвпадат с вижданията на БСП за промени в Закона и те ще бъдат вкарани  като предложения за промени между първо и второ четене.
 
„Ние, социалистите, сме на мнение, че образованието трябва да бъде приоритет на държавата и настоявахме промените да бъдат резултат от широка обществена дискусия. Средствата за средно образование в държавния бюджет за тази година са недостатъчни, заделени са едва 3,1 % от БВП, само спрямо 2014 те са  намалени с 0,1 % - или около 9 млн. лева., затова искаме те да бъдат разходвани само за публичния сектор”,  заяви  Бояджиева.
 
Тя изрази тревога, че ако бъде прието предложението на ГЕРБ за финансиране на частните учебни заведения, общините ще бъдат натоварени с нови разходи. “Ние уважаваме правото на избор на родителите да записват децата си в частни училища. Но на този етап държавата не разполага със средства да финансира и частните.  Предлагаме държавата да оказва подкрепа, но тя да бъде  както досега – само за учебници, стипендии за талантливи ученици и за методическо ръководство на процеса на обучение и възпитание”, коментира Мариана Бояджиева.
 
Остро дискутиран въпрос е бъдещето на помощните училища и ресурсните центрове. „Те трябва да останат държавна грижа и отговорност. Общинските детски комплекси също трябва да се запазят”, каза Мариана Бояджиева. Тя изрази мнение, че тази практика трябва да се запази, а не да се отменя, както настояват от ГЕРБ. Според нея трябва да се въведе само един учебник по предмет за всички курсове, а домашното образование да бъде уредено в закона, но само за деца със здравословни проблеми или за тези, на които това ще е полезно.