Янаки Стоилов: Българският народ не се страхува от Русия, но и никоя страна не трябва да провокира напрежения в отношенията

Фев 25, 2015 Новини БСП 0 899

„Българският народ не се страхува от Русия, но и никоя страна не трябва да провокира напрежения в отношенията между различните европейски страни”

„Българският народ не се страхува от Русия, но и никоя страна не трябва да провокира напрежения в отношенията между различните европейски страни”. Това заяви зам.-председателят на НС Янаки Стоилов по време на откриването на изложба „Свобода и национално съзнание” в парламента. Той обясни, че изложените платна пресъздават епизоди от Българското национално-освободително движение и от Руско-турската война. „Обикновено се смята, че международните отношения са поле на интереси и сблъсък  между държавите. Това никога не трябва да се пренебрегва, но заедно с тях, има и определени нагласи, настроения и тази Руско-турска война е едно от тези свидетелства”,  каза Стоилов. Той припомни случая, когато руският цар е събрал кабинета, за да бъде обсъдена войната и повечето от министрите са казали, че сега не е времето, защото руската армия не е завършила своето превъоръжаване, хазната няма достатъчно средства, а външно-политическата ситуация не е благоприятна, но в крайна сметка надделяват други съображения – да се помогне на един славянски народ. „България днес трябва да води диалог, да създава мостове, доверие и партньорство и с ЕС, и с Русия, и на Изток, и на Запад”, заключи Янаки Стоилов.

Проф. Андрей Пантев: Да се обърнем към една епоха, която завинаги си е отишла  и завинаги е останала в нас

„Нека поне за няколко минути забравим миналите и предстоящи препирни, които се наричат дискусии, и да се обърнем към една епоха, която завинаги си е отишла  и завинаги е останала в нас”. Това заяви проф. Андрей Пантев и подчерта, че няма красиви войни. „Един народ не може да живее с утехата на историята. Но един народ, който деформира своята история в полза или съответствие на конюнктура и не е конюнктура- получава презрение, дори и от тези, които в момента може би му ръкопляскат и са доволни от това”, подчерта той и заяви, че затова ние коленичим пред нашите опълченци, мъченици, четници и книжовници. „Трябва да помним, че на 3-ти март възкръсна една държава, която каквато и да е – преуспяваща или омерзена, богата или бедна, разединена или единна, тя остава за нас, с чувството за майката.  Тя е единствена- и такава ще я възприемем преди да напуснем този свят”, заключи Андрей Пантев.