Янаки Стоилов: Законът за образованието не трябва да води до сътресения

Фев 24, 2015 Новини БСП 0 797

  “Новият закон за предучилищно и училищно образование трябва да подобри образователните стандарти, а не да води до сътресения в системата

 
“Новият закон за предучилищно и училищно образование трябва да подобри образователните стандарти, а не да води до сътресения в системата.” Това посочи зам.-председателят на НС и БСП Янаки Стоилов на среща с директори и учители в Пазарджик и Пещера. В дискусиите по темата, инициирана от народния представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, се включиха около 100 представители на образователни институции в региона.
 
Образованието е ценност и основно право, което не трябва да се комерсиализира
 
“Отчитаме тревожните настроения на учителското съсловие от очакваните промени и се надяваме да бъдем изразители на това, което те очакват да се случи и което наистина ще бъде от полза на българското образование и общество”, подчерта Янаки Стоилов. Той обясни, че напоследък масово, включително вносителите на законопроекта от управляващата партия, говорят за образователни услуги. „Нашето разбиране за образованието е като ценност и основно право, гарантирано от държавата и ако не изведем този принцип, процесът на комерсиализация ще се разраства за сметка на самото образование”, категоричен бе Янаки Стоилов.
 
БСП е категорично против финансирането на частните училища с държавни пари
 
Той подчерта, че сред най-дискусионните текстове е този за финансирането на частните училища, на което БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ остро се противопоставя. Според участниците в дискусията отделянето на средства за частните училища допълнително ще обезкърви образователната система, защото средствата не са достатъчни, особено за малките училища. От учителското съсловие бяха категорични, че в предложения проектозакон от ГЕРБ не са отразени техните конкретни предложения и препоръки. Сред тях са да бъде въведена степен на поведението на ученика, оценяване по отделните предмети след първи клас, един учебник по предмет. Янаки Стоилов коментира, че въвеждането на един учебник по предмет е добре за стандартизиране на образованието, което пък не изключва ползването на различни помагала.
 
И двете страни в дискусиите категорично защитиха тезата, че основното образование трябва да се завършва в 8, а не в 7 клас. „Ако се свали степента за основното образование в 7 клас- по груби разчети има риск да бъдат закрити  150-200 по-малки училища, защото това ще намали тяхната издръжка”, посочи Янаки Стоилов. Той допълни, че позицията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е за запазване на помощните училища. Учители коментираха, че децата с множество увреждания не могат да бъдат интегрирани на всяка цена в масови училища и са готови на стачни действия при опит да бъдат закрити учебните заведения, в които се полагат по-специални грижи.
 
Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов се ангажира да бъдат съобразени изразените становища с предложенията, които народните представители на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще внесат за обсъждане в Комисията по образование и наука и при окончателното обсъждане на Законопроекта за предучилищно и училищно образование.