Управленските проекти на БСП - стабилност, повишаване на жизнения стандарт и грижа за хората

Юни 12, 2009 Новини БСП 0 1932

Днес в условията на безпрецедентната за последните десетилетия криза най-важно повече от всякога е грижата за хората, заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев при представянето на управленските проекти на партията

Днес в условията на безпрецедентната за последните десетилетия криза най-важно повече от всякога е грижата за хората, заяви председателят на БСП и премиер Сергей Станишев при представянето на управленските проекти на партията. Наш приоритет е да спазим социалните си отговорности към всички онези, които гледат към нас към българската държава, към левицата най-вече за подкрепа и съдействие особено във времена на криза, добави той.

Станишев определи управленските проекти за периода 2009-2013 година като нов план за силна и стабилна България. По думите му това е внимателно премислена и планирана програма, която е съобразена с три основни приоритета - поддържане на всяка цена на стабилността с отговорно управление и опитни и квалифицирани експерти; повишаване на жизнения стандарт чрез създаване на повече и по-добри работни места, ефективно образование и качествено здравеопазване; грижа за хората в неравностойно положение както и на тези които изпадат на пазара на труда и губят своите работни места.

Нашите управленски проекти предлагат конкретни мерки и ние не се страхуваме да напишем черно на бяло това което обещаваме и с което се ангажираме, увери Станишев. За разлика от много други политически сили,  които са щедри на обещанията, но много пестеливи в изпълненията, ние доказахме че ангажиментите, които поемаме ги реализираме, заяви той. Премиерът добави, че тези които днес се страхуват да оповестят своите идеи и визията си пред хората в действителност не зачитат българските граждани. Те се притесняват да поемат конкретни ангажименти защото е ясно, че нямат план; те нямат и представа за това какво да направят и когато дойдат на власт. Гледайки техния потенциал за управления смятам, че им трябват поне няколко години, за да разберат как се ръководи нашата държава и във времена на световна икономическа криза, беше категоричен председателят на социалистите.

Станишев напомни, че България, както всички останали страни е изправена пред съвсем различна ситуация от колкото е била през 2005 г., и дори по-различна от 2008 г. Той беше категоричен, че глобалната финансова и икономическа криза, без е прецедент досега, макар всички я сравняват с кризата от 1929-30 година. На фона на тази криза обаче България се справя много по-добре отколкото редица други страни, в това число и страни от ЕС.

Програмата за управление, която е изработила БСП отговаря на всички световни и европейски стандарти, стана ясно от думите на Станишев. Според него Коалиция за България и социалистическата партия са получили уникалния шанс за първи път да приключат успешно един цял мандат през последните 20 години, и то в много сложни условия. Премиерът беше категоричен, че с подкрепата на българските граждани левицата ще може да управлява и през следващите четири години.

 

 

От тук може да изтеглите Управленските проекти на БСП 2009-2013

 

Презентация на  Управленските проекти на БСП 2009-2013

 

 

 

Изказване

        на председателя на БСП Сергей Станишев

при представянето на Управленските проекти на БСП 2009-2013

 

 

Само преди дава дни правителството направи своя отчет за свършеното в рамките на този мандат - отчет който е изпълнен с цифри, факти и конкретни резултати и разбира се с анализ на това какво ни предстои като страна, като икономика, като общество и през следващите години. След това с интерес прочетох отразяването в българските медии и бих могъл да кажа, цитирайки един известен български водещ, „гледам и не вярвам на ушите си". Бяха написали че правителството е обявило, че е изградило рая, което е далеч от реалноста но това ми подсказва, че в условията на предизборна надпревара е трудно да се говори обективно, конкретно, и дори и фактите могат да бъдат много лесно интерпретирани и омаловажени. Защото ние в отчета на правителството и неговото представяне ясно посочихме новите трудности и предизвикателства пред страната и това, което не е свършено в рамките на мандата и трябва да продължи през следващите четири години. За да можем да постигнем това, което всеки един човек в страната очаква. Българите да живеят все по европейски да се повишава качеството на живот да се гарантират доходите на хората в страната, да се осигури конкурентосопособност  на българската икономика и икономическо развитие.

Както вече споменах днес, България както всички останали страни е изправена пред съвсем различна ситуация отколкото беше през 2005 година, когато подготвяхме нашите управленски алтернативи за този мандат, ситуация съвсем различна и от 2008 г. Глобалната финансова и икономическа криза, е без прецедент досега, макар всички я сравняват с кризата от 1929-30 година. Мога да кажа достатъчно категорично, че България, на фона на тази криза се справя много по-добре отколкото редица други страни, в това число и страни от ЕС. Това не е моя констатация не е мой анализ, а като виждам и на Европейската комисия и на Международния валутен фонд. Но това не означава, че нашата страна може да бъде оградена изцяло от въздействието на тази криза, тя се привнася отвън и все повече български предприятия и български граждани я усещат, засегнати са от нея и естествено състоянието на безпокойство и притеснения на всеки един дали неговото работно място ще бъде запазено, дали доходите няма да паднат, дали ще успеем да гарантираме устойчиво развитие на държавата и през следващите години.

Днес в условията на безпрецедентната за последните десетилетия криза смятам, че най-важно повече от всякога е грижата за хората. И никога не сме забравяли и няма да забравим хората, работещите, семействата, българите в неравностойно положение, пенсионерите, младите хора които днес учат и искат да имат работно място след като завършат своето образование, всички онези които се борят за равни възможности в живота в нашето общество. Така че наш приоритет е да спазим социалните си отговорности към всички онези, които гледат към нас, към българската държава, към левицата най-вече за подкрепа и съдействие, особено във време на криза. В продължение на четири години работихме действително много усърдно, за да изпълним нашата програма и мога да твърдя че в много висока степен тя е реализирана. Повишихме и пенсиите, повишихме и минималната работна заплата, увеличихме средната работна заплата, истината е, че доходите нараснаха чувствително в сравнение с преди четири години. И да отговоря само за номиналното нарастване, което е много впечатляващо. За минималната пенсия, за работните заплати, и за средната пенсия и за реалното нарастване на доходите на гражданите за това поне статистиката е категорична. Преди този мандат Коалиция за България се ангажира с създаването на 240 хил. нови работни места за четири години. Успяхме да създадем повече от 340 хил., и си заслужава човек да се замисли какво означават тези работни места. Те означават сигурност доходи, по-висок стандарт на живот за стотици хиляди българи и техните семейства. Но в същото време добре разбираме, че и това, което е постигнато не е достатъчно, много добре знаем, че е необходимо много повече от това което е направено, защото България остава една от бедните страни в ЕС и трябва да подсигури динамично развитие за да може да достигнем средноевропейските нива.

Ето защо днес Българската левица представя нашия ясен план за стабилна икономика. Представяме нашите управленски проекти по различни области за периода 2009-2013 година. Това е един нов план за силна и стабилна България, това е внимателно премислена и планирана програма, която е съобразена с три основни приоритета. Поддържане на всяка цена на стабилността с отговорно управление и опитни и квалифицирани експерти. Второ - повишаване на жизнения стандарт чрез създаване на повече и по-добри работни места, ефективно образование и качествено здравеопазване. Трето - грижа за гората в неравностойно положение както и на тези които изпадат на пазара на труда и губят своите работни места, защото ако говорим за европейско общество то трябва да бъде отговорно и солидарно.

Нашите управленски проекти предлагат конкретни мерки и ние не се страхуваме да напишем черно на бяло това, което обещаваме, и с което се ангажираме. Защото за разлика от много други политически сили,  които са щедри на обещанията, но много пестеливи на изпълненията ние доказахме че ангажиментите, които поемаме ги реализираме. Тези които днес се страхуват да оповестят своите идеи и визията си пред хората в действителност не зачитат българските граждани. Те се притесняват да поемат конкретни ангажименти защото е ясно, че нямат план. Те нямат и представа за това какво да направят и когато дойдат на власт. Гледайки техния потенциал за управленияе смятам, че им трябват поне няколко години, за да разберат как се ръководи нашата държава и във времена на световна икономическа криза подобни експерименти бика били и загуба на време и нещо повече, биха донесли сериозни рискове и опасности за развитието на страната. Аз наблюдавам различните управленски проекти и виждам, че нашите коалиционни партньори от НДСВ направиха интересни коментари на управленските виждания на ГЕРБ, макар че те би трябвало да бъдат сравнително близки по идеология, но експертно мисля че сериозно ги разгромиха и това е достатъчно красноречиво. Вместо да предлагат конкретни идеи и решения по проблемите, които съществуват, и пред които всеки един българин е изправен нашите опоненти от десницата предлагат крайно десни политики които вече са водили на долу по недобрия  път, при това не много отдавна. И това го казвам на само от гледна точка на анализ на политиките, а  и от това което съм чул при стотици мои срещи из страната с хора от различни поколения и различно социално положение  и аз смятам че това е много опасно за България. Това е нещо което аз като лидер на партия и като министър-председател не мога да приема.

Искам всички българи да чуят това, което българските социалисти и Коалиция за България имат да кажат. Това което поемаме като ангажимент пред българските граждани в случай, че получим тяхната подкрепа. Готов съм да съпоставя нашия план с всеки друг, готов съм да дебатирам по нашия план навсякъде и по всяко време, особено с основната сила в опозицията, защото съм убеден, че хората имат право да избират информирано, а не изхождайки от емоция и незнание. Това е част от нашата отговорност към хората, отговорност за поддържане стабилността в страната и защита на това което сме постигнали заедно с огромни усилия и труд от всеки един български гражданин през последните години. Това е отговорност към социалните потребности на българите, отговорност към едно по-добро бъдеще към всички нас. Това е отстоявано в програмата, която представяме днес пред вас. Това е една програма, която отговаря на всички световни и европейски стандарти в различните области на живота. Коалиция за България и БСП през тези четири години управленски мандат и при сложна коалиция имаше уникалния шанс, през последните 20 години за първи път да приключим успешно един цял мандат. Да покажем на хората в страната, че можем да отговаряме и да управляваме ефективно в диалог с всички съсловия, да намираме решения на проблемите, с които се сблъскваме в българската държава да развиваме страната. Вярвам че, с подкрепата на българските граждани ще можем да управляваме и следващите четири години.