Георги Търновалийски: Има усещане, че центърът за управление на България е извън страната

Фев 24, 2015 ПЛОВДИВ Новини БСП 0 951

  Актуалните политически теми от национален и местен характер обсъди пловдивският народен представител Георги Търновалойски в двучасова среща с жители на район Източен

 

Актуалните политически теми от национален и местен характер обсъди пловдивският народен представител Георги Търновалойски в двучасова среща с жители на район Източен. Разтревожени от липсата на перспективи във важните сектори като икономика, здравеопазване и образование, хората настояха за по-твърди действия на социалистите спрямо управляващите. „Близо четири месеца слушаме за реформи тук и там, а в информационния хаос от скандали се пробутват намерения за теглене на огромен и заробващ дълг”, заяви д-р Кирова. Тя остро протестира срещу закриването на Белодробна болница в Пловдив и обвини местната власт в умишлени действия, довели до ликвидирането на здравното заведения. Кирова попита дават ли си сметка, че то е разположено в рисков район и туберкулозата е сред най-разпространените заболявания в Столипиново. Георги Търновалийски обясни, че има парламентарен въпрос към здравния министър и се надява този петък да получи от него отговор за съдбата на Пловдивската белодробна болница.

Учителка от аудиторията се изказа с критики по образователния закон на ГЕРБ и заяви, че колегите й готвят подписка против приемането му. „Нашата позиция за образователната система е проявена в подготвения от нас Законопроект за народната просвета, който отразява разбирането ни за един учебник по предмет, публичен ресурс само за общински и държавни училища, издигане авторитета на учителя”, каза Георги Търновалийски. Той подчерта, че управляващите нямат визия за нито една сфера на обществения живот, не само за образованието. „Най-лошото е, че няма посока за икономиката, за бизнеса и стопанското оживление”, допълни БСП депутатът и даде пример с гордостта на вицепремиера Бачварова, че ГЕРБ са високо ценени от западните партньори, защото са спрели три големи енергийни проекта. „Оставаме с впечатлението, че центърът на управление на България се намира извън нашите граници”, каза Георги Търновалийски.

„Лъжа е, че санирането ще се извършва с европейски пари”, отговори народният представител на гражданин, който попита откъде е финансирането. „Средствата за програмата ще се осигуряват чрез Българската банка за развитие с държавна гаранция, което не означава безплатно. Но този един милиард, за който говорят управляващите, го няма в бюджета за тази година. Когато на блиц контрол попитах министъра откъде ще вземе парите, той отговори, че това ще стане от бюджет 2016. Но и в тригодишната бюджетна прогноза на министерството не са планирани такива средства”, разказа Георги  Търновалийски. Гражданин, запознат с документите за кандидатстване, сподели за рискове и капани в тази инициатива, очевидно насочена, по думите му, към събиране на електорална подкрепа. „Как например моята съседка, която е пенсионерка, ще си направи вътрешния ремонт след като минат да обследват панелните връзки и разбият жилището й”, попита риторично човекът. „Много са неяснотите, затова поискахме и парламентарния дебат в НС, но уви не получихме задоволителни обяснения”, заяви народният представител.