МО в БСП: Има много причини младите лекари да останат в България

Фев 24, 2015 Новини БСП 0 798

Напоследък все по-актуален става въпросът за предвижданите реформи в сектор здравеопазване, смятат младежите в БСП

Напоследък все по-актуален става въпросът за предвижданите реформи в сектор здравеопазване, смятат младежите в БСП. По последни статистики около 80% от лекарите, които завършват университет, избират реализацията в чужбина. България е изправена пред предизвикателството да не остане държава без лекари, считат те. Това е и позицията на д-р Любомир Паунов-член е на УС на Българския лекарски съюз в Пловдив, а също и член на МО в БСП. Според него има достатъчно причини, които могат да задържат младите лекари в България. „Младите лекари получават образование на едно доста добро ниво в медицинските университети у нас, още повече, че България има нужда от лекари. В страната ни има достатъчно работни места, въпреки ниското заплащане в голяма част от здравните заведения”, обясни д-р Паунов. Той е на мнение, че България предлага възможност за реализация, която дори е по-добра от тази в другите страни, защото там в повечето случаи лекарите от чужбина имат по-ниско заплащане.

Според д-р Паунов има недостатъци в Наредбата за специализациите от 22 януари 2015 г. „В наредбата не е залегнала възможността за практическо обучение на специализантите – лекари по дентална медицина и фармацевти в съответните факултети. Финансирането на обучението не е ясно. Защо специализант, приет по държавна поръчка, трябва да заплаща такса на университета, а не направо тази такса да се заплаща от Министерсто на здравеопазването?”- пита младият лекар. Той акцентира още и върху факта, че не е разгледан въпросът за трудовия и осигурителен стаж по време на специализация.

Д-р Паунов смята, настоящата наредба ще внесе допълнителен хаос в системата, както и че недостатъците й ще създадат още пречки за младите лекари при придобиване на специализация.