Да подкрепим читалищата със „Солидарно четене“

Фев 19, 2015 Новини БСП 0 1123

БСП стартира национална кампания „Солидарно четене“, която фокусира усилията на социалистите и симпатизантите на левицата в помощ на читалищата в цялата страна

БСП стартира национална кампания „Солидарно четене“, която фокусира усилията на социалистите и симпатизантите на левицата в помощ на читалищата в цялата страна. Като надежден и единствено достъпен за много граждани източник на знание, просвета и култура и днес читалищата продължават да играят своята съществена социална роля в много общности и особено в по-малките населени места. Те поддържат и развиват най-голямата библиотечна мрежа в страната и приютяват разнообразни художествени, културни и образователни дейности. Затова, за нас социалистите, а и за всички, които пристъпват техните прагове, е важно да гарантираме тяхното оцеляване и да помогнем за развитието им. С кампанията „Солидарно четене“ искаме и да припомним, че свободното разпространение на знанието, че солидарността в обществото са сред онези белези, които потвърждават неговия напредък и доказват неговата цивилизованост.  

Подпомагането на читалищата ще стане чрез даряване на художествена, специализирана и друга литература, популяризиране на читалищната дейност чрез различни акции и местни кампании, които ще спомогнат за възобновяване на интереса към тях, подпомагане на читалищата в малките общини, в които средствата за пълноценното им функциониране са недостатъчни. В кампанията активно ще участва Младежкото обединение на БСП, ще се включат народни представители от БСП Лява България, общински съветници, членове и симпатизанти на левицата, много граждани.

На места в страната инициативите в рамките на „Солидарно четене“ започнаха. Клубът на БСП в Благоевград вече събира книги, които ще бъдат дарени на Читалище „Иван Чаушки” в село Логодаж. Още в първия ден на кампанията книги дариха областният председател на БСП Благоевград – Юлиян Гошев, както и общинският председател д-р Владимир Пандев. Своя кампания стартираха и младежите от БСП – Силистра. До 24 февруари те събират книги, които ще бъдат дарени на библиотеките и на читалищата в града. Запис с разказите на Чудомир ще бъде предоставен на Съюза на слепите в Силистра и на Регионалната  библиотека.

Мероприятия на „Солидарно четене“ са планирани в още редица населени места. На 20 февруари в Кърджали общински съветници ще се срещнат с ръководствата на читалищата в региона, за да се запознаят с техните проблеми, които да поставят за обсъждане на заседанията на общинските съвети. А на 23 февруари социалистите в Шумен организират посещение в читалището в село Мараш с дарение на книги и други необходими за дейността му материали.

Разнообразие в акциите ще внесат членовете на Младежката организация на БСП – Пловдив. Освен дарение на книги в няколко пловдивски училища, те ще запишат аудио файлове с всички глави от избрана българска книга. Компактдискове с тези записи ще бъдат раздадени на всички пловдивски читалища и на Народната библиотека „Иван Вазов”, за да имат достъп до тях незрящите. Така младите социалисти от Пловдив искат да покажат , че да си член на социалистическа партия означава да си солидарен с всички хора, особено с тези в неравностойно положение.

Дарителски акции и други събития от „Солидарно четене“ ще има във Велико Търново, Пловдив, Харманли, Хасково, Габрово, Провадия сред много други градове.

Кампанията „Солидарно четене“ е част от цял спектър от инициативи на БСП, които трябва да покажат, че активните усилия за преодоляване на несправедливостта, за справяне с проблемите в редица обществени сфери, за постигане на повече солидарност между българските граждани, региони и общности, не представляват еднократно действие по конкретен повод, а всекидневен ангажимент. Ние, социалистите желаем да изпълняваме този ангажимент като отговорни за бъдещето на страната си граждани, преди всичко. Разчитаме на вашата подкрепа, за да постигнем тази цел заедно.