Георги Търновалийски: ГЕРБ лъжат за размера, целта и законосъобразността на огромния заем

Фев 19, 2015 Новини БСП 0 1407

  Трите големи лъжи на ГЕРБ - за размера, за целта и за законосъобразността на огромния  външен  дълг, който искат да вземат, разкри в интервю за радио Пловдив народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на Комисията по бюджет и финанси Георги Търновалийски

 

Трите големи лъжи на ГЕРБ - за размера, за целта и за законосъобразността на огромния  външен  дълг, който искат да вземат, разкри в интервю за радио Пловдив народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на Комисията по бюджет и финанси Георги Търновалийски. Според него първата лъжа е свързана с размера на планирания външен дълг и обяснението, че той ще се използва за погасяване на стари задължения. „За целия период 2015 -2017 г. България трябва да погаси точно 2.450 млрд. евро или около 5 млрд. лева външен дълг. На 1 май 2015 г. е падежът на мостовия заем за осигуряване на средства във Фонда за гарантиране на влоговете е в размер на 1.5 млрд. евро. На 9 юли 2017 г. са плащанията по Дянковите облигации, които възлизат на 950 милиона евро. Така че външният дълг, който България трябва да плати до 2017 г. е пет милиарда лева”, пресметна Търновалийски.

По думите му втората лъжа на ГЕРБ е, че този заем ще бъде, за да се осигури финансова стабилност. „Това е абсолютно безпочвено твърдение, защото ефектът е точно обратният – управляващите ни вкарват в дългова спирала”, категорично заяви Георги Търновалийски.

Третата лъжа на ГЕРБ, според Търновалийски е, че емитирането на дълг в размер на 16 млрд. лева е законосъобразано. „Напротив, управляващите нарушават както Конституцията, така и другия основен закон – този за държавния бюджет, който определя тавана на дълга. За тази година той е малко над 6 милиарда”, посочи той, и призова да се спазва закона. Търновалийски увери, че левицата в парламента няма как да подкрепи ратификация на споразумение за външен дълг с тези параметри.