Димитър Горов: ГЕРБ признаха скандално, че са избрали четирите банки по дълга от 16 млрд заради корупционен интерес

Фев 19, 2015 Новини БСП 0 1157

„ГЕРБ признаха скандално, че са избрали четирите банки по дълга от 16 млрд

„ГЕРБ признаха скандално, че са избрали четирите банки по дълга от 16 млрд.лв.  заради корупционен интерес”- това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  Димитър Горов. Той уточни, че е станало ясно как се взимат решения и как се упражнява властта в ущърб на интересите на гражданите. Той цитира депутата от ГЕРБ Диана Йорданова, която в спор с него за дълга, пред Дарик радио признава:  „Тези 4 банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди около 2 месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство, за съжаление, за тегленето на 3, 5 млрд. евро за подкрепа на КТБ, която вие фалирахте. Това беше част от условията. Освен това едно уточнение – тези 4 банки няма през целия 3-годишен период да обслужват емитирането на дълг, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг” 

Димитър Горов бе категоричен, че излиза въпросът- условие ли е било отпускането на кредит и емитирането на нов дълг от 16 млрд. лв. при погасяване ангажиментите към КТБ от страна на държавата. „Кое налага с комисионите към тези банки да се купува доверието в Европа? Българските граждани ли трябва да плащат цената на подкрепата за това правителство в международен аспект?”, попита социалистът. Горов бе категоричен, че това признание в ефир е изключително скандално по отношение на емитирането на дълга и по думите му, това  е още едно от условията по никакъв начин да не се стига до подкрепянето му в зала. „Част от проблемите е и отлагането на гласуването заради допълнителните мотиви, които управляващите търсят за обосноваването му”, добави народният представител.

 

Проф. Румен Гечев: Не българското правителство пише своите средносрочни програми, а „финансовите акули” в Ню Йорк и Лондон

Народният представител Румен Гечев заяви, че признанието в национален ефир за корупционна практика е световен скандал, защото по думите му сега ще има много други световни банки, които ще разберат, че българското правителство ги е измамило. По думите му тома е направено, за да се отблагодари кабинетът на 4 банки като предрешава евентуален конкурс- кой да реализира българския дълг. „Вместо да се реализира дълг на по-добра цена, преговарящите от българското правителство са договорили скандални условия и това е признание на зам.-председател на бюджетната комисия в НС от ГЕРБ”, заяви народният представител. По думите му, още по-скандалното е, че договорите, с които се обосновава средносрочната програма на правителството поставят  няколко ограничителни параметри. Гечев добави, че тези договори са основата на средносрочната програма на правителството, която не е представена в парламента. „Като чух какво е станало в тайни разговори с тези 4 банки, излиза, че не българското правителство пише своите средносрочни програми, а финансовите акули в Ню Йорк и Лондон пишат тези програми”, категоричен бе народният представител. Той бе категоричен, че те са продиктували на кабинета тези 16 млрд. лв, за да спечелят няколко стотин милиона.

 

Чавдар  Георгиев: Изправени сме пред огромен скандал

„Това, което все повече се разкрива и ставя ясно на обществеността е, че ние сме изправени пред огромен скандал. Виждаме как функционира властта в момента и това е по най - безобразния начин, без да се спазват каквито и да е закони и правила”, това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. По думите му, всички   ще търпят последиците от договорките, в които главните действащи лица очевидно са финансовият министър и министър-председателят. „Вчера имахме основание да заявим от трибуната на НС, че всички тези действия на министъра на финансите са извършени без каквото и да е правно основание”, заяви Георгиев. Социалистът припомни, че министърът е бил упълномощен през миналата година с решение на МС единствено за тегленето на 3 млрд. лв., а той иска да изтегли 16 млрд. лв. „Това е безобразие , което управляващите показват пред всички и искат сега да бъде узаконено от 43-то НС”, категоричен бе Георгиев. Той заяви, че БСП няма да допусне това и  обществеността трябва да разбере, че управляващите не се съобразяват с никакви закони и нормативни изисквания. Чавдар Георгиев предложи на главния прокурор да се самосезира за скандала около сключването на огромния заем за 16млрд.лв.