Димитър Горов: Със създаването на временна комисия искаме да установим какво е състоянието на пенсионните фондове

Фев 18, 2015 Новини БСП 0 1062

„Беше стартирана  промяна на начина, по който действа пенсионната система и по тази причина трябва да се направи преглед- какво е състоянието й

„Беше стартирана  промяна на начина, по който действа пенсионната система и по тази причина трябва да се направи преглед- какво е състоянието й. От тази гледна точка пенсионните фондове трябва да бъдат елемент от това наблюдение и поради тази причина предложихме съставянето на временната комисия”. Това каза пред БНТ народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Димитър Горов.  Той обясни, че народните представители искат да установят, какво е състоянието на пенсионните фондове, без да се правят разграничения между професионалните и специализираните фондове, както и дали те ще могат да гарантират добра доходност на хората, които влагат своите пари там и доколко и какъв е начинът на финансиране на фондовете от самите тях. „Точно, за да се установят тези неща имаме остра нужда от такава временна комисия в момента”, добави Горов. Той изрази своето притеснение за срока на действие на тази временна комисия, защото по думите му решението на НС е само за 1 месец. „Ако колегите не могат да се справят в рамките на това време, срокът ще бъде увеличен”, предположи социалистът.

Димитър Горов обясни още, че идеята комисията да се раздели от бюджетната комисия в НС е с цел да се фокусира само върху този проблем. Той припомни, че досега председателството на бюджетната комисия винаги е било привилегия на управляващото мнозинство, а сега временната комисия се председателства от човек от опозицията. Горов добави, че създаването на тази временна комисия е наложено заради несигурността и недоверието към специализираните органи, които контролират банковата система и финансовия сектор. „И БНБ, и КФН не са с високо доверие”, отбеляза депутатът.

По темата за намерението на управляващите да вземат огромен външен дълг от 16 млрд.лв, Горов заяви, че  скандалното е наличието на договорка с четири банки,  преди да бъде предложен на обсъждане в комисия. Той се възмути, че  от народните представители се иска да гласуват един празен чек, да го разпишат с 16 млрд. лв. и да го предоставят на правителството в следващите години. „Влизаме в спирала, която е много опасна, от 12% от БВП- сега отиваме на 30% дълг”, заяви още народният представител.