Георги Търновалийски: Предложението за създаване на комисия за пенсионните фондове е на БСП и е нормално тя да я оглави

Фев 17, 2015 Новини БСП 0 1116

  „Нормално е политическа партия, която е в опозиция е да поеме ръководството на  временната комисия за пенсионните фондове

 

„Нормално е политическа партия, която е в опозиция е да поеме ръководството на  временната комисия за пенсионните фондове. Предложението е направено за първи път, именно от БСП и Коалицията БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”. Това заяви пред БНР народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Георги Търновалийски. Той подчерта, че това е практика не само в България, а в целия ЕС. „Целта на тази комисия е, освен  повече информация за състоянието на пенсионните фондове и взаимодействието между институциите, в случая- КФН с пенсионните фондове и работата на КФН по надзора на тези фондове”, коментира Търновалийски. По думите му е явно, че там има нарушена комуникация и отношения, от които страдат българските граждани и хората, които се осигуряват за втори стълб. Депутатът от левицата подчерта, че по време на изслушването на КФН и Мавродиев,  неговите колеги не са успели да  защитят  изнесената информация и в анализа си, който коренно се различава от информацията, която изнасят самите пенсионни фондове. „За нас е важно да е ясно какво се случва с втория стълб и със средствата, които са над 8 милиарда – средства на българските граждани родени след 1959г., да изследваме и взаимоотношенията между КФН с пенсионните фондове и по отношение на контрола върху дейността на тези пенсионни фондове”, обясни Търновалийски. По думите му само така ще може да се вземе едно информирано решение от народните представители при гласуване на промените в Кодекса за социално осигуряване и да се информират хората, които са излъчили членовете на парламента за състоянието на пенсионните фондове.

Той подчерта, че работата на временната комисия за пенсионните фондове трябва да е насочена към действащите фондове. „Временната комисия трябва да уточни каква е доходността на фондовете, които са акумулирали средства. Когато в един фонд няма акумулирани средства, няма какво да бъде изследвано” , подчерта социалистът.
Според него един месец е кратък срок, но с такъв срок ще се работи по-ефективно.