Жельо Бойчев: На фона на увеличените разходи на хората и намалелите доходи, ГЕРБ реже социалните плащания

Фев 17, 2015 Новини БСП 0 1324

  „За да се справим с безработицата в България, трябва да се стимулира икономиката”

 

„За да се справим с безработицата в България, трябва да се стимулира икономиката”. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев. От излязлата статистика на НСИ за увеличаването на разходите и намаляването на доходите на българите, той определи като най-притеснителен факта, че се намалява консумацията на основни хранителни продукти – яйца, мляко и др. „На фона на тези увеличени разходи на домакинствата, на увеличената линия на бедността и тежката демографска ситуация в страната, ГЕРБ замразиха 14 социални плащания”, възмути се Бойчев. По думите му справянето с демографската криза е основа и за необходимия икономически растеж и устойчива пенсионна система. „ГЕРБ вместо да спомогнат за това, орязаха парите за българските майки и деца”, подчерта социалистът.

Българският народ е на границата на търпението си. Ако правителството не се съобрази - ще е потърпевшо

Жельо Бойчев бе категоричен, че социалната чувствителност е основната разлика  между вижданията за икономиката на БСП и управляващото дясно управление. Той припомни, че кабинетът на Орешарски е завършил годината с икономически растеж от 1,6 и до средата на миналата година финансовите показатели на страната са имали прилични стойности. „Дефицитът, който стигна 3,7 не се получи само с намаляване на приходите. Кабинетът „Близнашки” направи 1 млрд. разходи”, обясни депутатът от левицата. Той подчерта и че именно ГЕРБ, които са искали нисък бюджетен дефицит, сега залагат като прогнозен - 3 %.  Бойчев бе категоричен, че за малко повече от година правителството на Орешарски е показало, че може да има една друга финансова политика, която да стимулира икономическия растеж, да преодолява различията в страната и да бъде по-социално ангажирана.

„В последните години българският народ показа, че е на границата на търпението си. Ако правителство не си дава сметка за това и не показва, че защитава интересите на мнозинството от българските граждани, ще бъде потърпевшо”, категоричен бе Бойчев. Той се съгласи с твърдението, че корупцията е основен проблем, но подчерта, че реформи не се правят. Като пример той даде т. нар. „реформа в съдебната система”, която е само актуализирана стратегия за съдебна реформа, с кяото все още не се прави нищо.