Валери Жаблянов: Недостигът на средства в образованието е очевиден

Фев 16, 2015 Новини БСП 0 1157

„Не мога да си представя как на законодател може да му дойде идеята за финансиране на частни училища с държавни пари

„Не мога да си представя как на законодател може да му дойде идеята за финансиране на частни училища с държавни пари. Българската образователна система има своите традиции, а богатите хора в България са плащали, за да има училища и не са си искали парите обратно, давали са от имуществото си”. Това каза в ефира на Нова телевизия народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. 
 
Депутатът от левицата заяви, че се е стигнало до там да приемаме за нормално общественият ресурс да се плаща на частни предприемачи в областта на образованието. Жаблянов добави, че в сегашната образователна система недостигът на финансови средства е очевиден. Той припомни и създаването на т.нар. защитени училища в районите, където има тежки демографски проблеми, но отбеляза, че вече има общини, където има само едно училище в цялата община. 
 
„Тези училища са в постоянен финансов недостиг, а средствата за образование са общи”, обясни народният представител.  
 
Социалистът припомни, че българската държава по конституция предоставя възможност на всички свои граждани да завършат училище, няма ги кварталните изисквания и хората могат  да запишат детето си, в което и да е училище. 
 
„Ако желаете детето да отиде да учи в условия, които ги няма в публичните училища, тогава трябва да платите”, добави Жаблянов. Той бе категоричен, че когато образованието достигне адекватен процент от БВП, а не какъвто се разпределя в момента, тогава положението ще бъде различно.