Наздравици и пожелания за берекет на лозята

Фев 15, 2015 СЛИВЕН Новини БСП 0 1436

Председателят на БСП в Сливен Атанас Делибалтов и  Деян Дечев, член на Националния съвет на БСП и народен представител в 42 НС, уважиха празника Трифон Зарезан на жителите на село Николаево

Председателят на БСП в Сливен Атанас Делибалтов и  Деян Дечев, член на Националния съвет на БСП и народен представител в 42 НС, уважиха празника Трифон Зарезан на жителите на село Николаево. Гости на празника в селото бяха кметът на Сливен инж. Кольо Милев и заместник-председателят на Общинския съвет Борислав Павлов.

Стопани и гости спазиха традицията и зарязаха лозята в масив от 400 дка, засадени с мерло, каберне совиньон, мускат отонел,  сира, пино ноар, траминер.  Всички присъстващи на ритуала бяха категорични, че тук традициите се съхраняват, а младите стопани обещаха да засадят нови декари с лозя. За съжаление, много от традиционните български сортове вече са изчезнали от лозята в района, изсъхнали са немалко декари, споделиха пред Делибалтов местните. Видно е, че хората умеят да се справят с трудностите и да продължават напред, в новите условия, това коментира Деян Дечев и пожела на стопаните здраво грозде и  берекет.

Кметът на община Сливен Кольо Милев пожела ползотворен труд  и добра реколта на лозарите, а на тези, които празнуват Свети Валентин – любовта да е винаги с тях. Домакин на събитието беше кметът на Николаево Коста Костов, който заедно със самодейците от читалището в селото пожелаха на свой ред добра година и плодородие.

Отец Стилиян благослови лозята за здраве и берекет.