Янаки Стоилов: Сигналите за действие по важните теми идват от БСП

Фев 15, 2015 Новини БСП 0 1273

   „БСП има характер и физиономия на стабилна опозиция и този й образ става все по- ясен и релефен

 

 „БСП има характер и физиономия на стабилна опозиция и този й образ става все по- ясен и релефен. В последните месеци, сигналът за действие по важните теми идва от страна на БСП.”  Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов. Като пример за такива теми той даде – пускането на спрените няколко десетки влака- след намесата на БСП, мигновената реакция по отношение на намерението на правителството да увеличи драстично държавния дълг, реакцията спрямо войната в Украйна. „Така трябва да действа БСП – като партия, която изразява интересите на гражданите и е готова на участие в  протести, следвайки ясна линия на поведение”, категоричен бе той. По думите му, когато важните въпроси се поставят навреме и аргументирано-  обществото разбира за какво става дума и в някои случаи активно реагира.

„Хората трябва да знаят, че имат нужда от БСП и тя има още по-голяма нужда от самите тях. Левицата трябва да продължи промяната си и така да отговаря на днешните реалности”, каза още зам.-председателят на левицата.

 

ГЕРБ предлага старата си политика, но „санирана”

Янаки Стоилов подчерта, че сегашното правителство е едно правителство на: огромния държавен дълг,  приключването на приватизацията, задълбочаване на социалните разделения и замразяване на социалните плащания. „Най-голямата заслуга на сегашния кабинет е осигуряването на неговата стабилност”, заяви той. Социалистът бе категоричен, че манталитетът на ГЕРБ продължава да е такъв, че ако няма силна обществена реакция-всичко, което е планирано – минава.

Според Стоилов правителството не иска да създава напрежение в обществото,  но в същото време не иска и да промени политиката.  „Политиката, която се предлага сега е продължение на старата,  само че „санирана”, коментира той. По думите му, когато най-големият проект за мандата на едно правителство е проект като този за санирането, а от другата страна стои отказът  от няколко енергийни проекта и няма никаква идея за индустриализация на страната, изглежда обезпокояващо за перспективите. Стоилов подчерта, че има промяна в стила на управление. По думите му сега Борисов разпределя отговорности на своите партньори, докато преди това не е било така. Според него докато преди се е знаело, че отговорността се носи от този, който управлява кораба, сега тя се прехвърля на екипажа. Зам-.председателят на НС на БСП смята, че докато президентът, военният министър и външният министър се опитват да ангажират страната ни с действия, които ще бъдат поискани от нея, Борисов се опитва да говори на езика на народа и да успокоява, че това няма да се случи.  Той заяви, че в тази ситуация има една сервилна българска позиция, която не може да формира национален интерес нито в ЕС нито в НАТО и е атакуема и от Изток, и от Запад.

 

Има други мотиви за новия държавен дълг от 16 млрд. лв., щом не се казва за какво са парите

По въпроса за новия държавен дълг от 16 млрд. лв. който иска да вземе правителството, Стоилов припомни, че дори в програмата на управляващите няма аргументация, че България трябва да изтегли този заем. Той обясни, че в Закона за бюджета за 2015г.,  който е приет, се предвижда над 6 млрд. лв. такъв заем , а изведнъж той става 16 млрд. лв. „Това, че не се казва ясно за какво ще бъдат използвани тези пари говори, че има други мотиви”, заяви Стоилов. Той подчерта, че тези средства са съпоставими с бюджета на страната за една година и припомни, че когато през 2013г. е трябвало да се изтегли дълг от 1 млрд. лв,  президентът е излязъл с вето. „Да видим дали този закон ще го върне 16 пъти, след като се дава 16 пъти по-голям дълг”, коментира зам.-председателят на левицата. На въпрос дали това ще стане повод за искането на вот на недоверие, той отговори, че ако правителството продължава в желанието си да изтегли този голям заем, този въпрос ще трябва да се обсъди. Той припомни, че казусът е създал скандал и в парламентарните комисии. Стоилов подчерта, че този дълг ще натовари всяко едно следващо управление, което няма да може да маневрира спокойно за изпълнението на различни политики.