Румен Гечев: Предложението за нов 16 млрд. дълг не бе прието в две комисии в НС, а влиза за гласуване

Фев 13, 2015 Новини БСП 0 724

      „Предложението за нов 16 млрд

      „Предложението за нов 16 млрд. дълг не бе прието в две комисии в НС, а влиза за гласуване”- това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев по повод скандалното решение на управляващите зад гърба на парламента да вкарат България в нов дълг. Той заяви, че никой не е разрешил на кабинета да води преговори с посредници и да сключва договори на 6 февруари. Гечев се възмути, че вчера е направен груб опит за манипулация на гласуването, но изтъкна, че няма практика за повторно гласуване- то е категорично и има аудио запис и протокол от заседанието. „Няма практика, никъде, в края на заседанието председателят на комисията да променя начина на гласуване, както на него му изнася. Дали гласовете на отсъстващите колеги от БСП и ГЕРБ ще се зачетат или не, резултатът е равен, а при такъв- решението не се приема”, обясни народният представител.

Гечев изтъкна, че предложението за нов дълг на стойност 16 млрд. лв.  не е прието и от двете ресорни комисии в НС- бюджетна и външна . „Никое правителство няма право да сключва, каквито и да е договори за бъдещи периоди. Държавният дълг, вътрешен или външен, се гласува по отделно всяка година. Така е във всички страни членки на ЕС и доколкото ми е известно във всички демократични страни по света”, коментира социалистът.

           Румен Гечев заяви, че старите заеми, които управляващите искат да погасяват са само в главата на министъра. „Нали миналата година беше изтеглен дълг, с който да платим дълга от 2002 г. Това, което твърдят, че ще похарчат 7 милиарда евро за стари заеми е безумно решение, защото вместо България да стопи своя дълг, ние го увеличаваме”, възмути се народният представител. Той обясни, че за година или две управляващите искат да стопят дълга, който страната е поела за идните 15 години и поясни, че това е абсурдно. ”Правителството иска 16 млрд. лв. без да знае каква точно ще бъде лихвата по него. Казват, че ще е до 10%, това е убийствена лихва за държавен заем”, заяви Гечев. Социалистът направи извода, че управляващите искат да плуват в пари за тези избори и евентуално чак до президентския вот.