Пълна подкрепа от парламента за искане на БСП за създаване на комисия за българите в чужбина

Фев 12, 2015 Новини БСП 0 878

Парламентът подкрепи с пълно мнозинство искането на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  за създаването на постоянна парламентарна Комисия по политика за българите в чужбина

Парламентът подкрепи с пълно мнозинство искането на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ  за създаването на постоянна парламентарна Комисия по политика за българите в чужбина. Вчера лидерът на социалистите Михаил Миков поиска в дневния ред на парламента да влезе обсъждането на такава комисия, която да действа постоянно и да следи за проблемите на нашите сънародници извън граница.


Според левицата до този момент Народното събрание не е адекватно ангажирано с формирането и контрола по провеждането на тази политика. „Считаме и намираме за първостепенна задачата Народното събрание да покаже, че Република България има и активна политика на всички властови равнища за българските общности в чужбина, изразяваща се в пряк контрол и ръководство от страна на законодателната власт”, пише още в мотивите към предложението. Според социалистите активната политика за българите в чужбина е свързана и може да бъде важен елемент от политиката по преодоляване на демографската криза. От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са на мнение, че политиката за защита правата на българите в чужбина и техните общности по света е специална и е съществена част от цялостната политика на България.