След скандал Комисията по бюджет и финанси не прие взимането на 16 млрд. лева външен дълг

Фев 12, 2015 Новини БСП 0 1227

След скандал Комисията по бюджет и финанси не прие взимането на 16 млрд

След скандал Комисията по бюджет и финанси не прие взимането на 16 млрд. лева външен дълг.  Резултатите от гласуването бяха  – 9 гласа „за” и 9 „въздържал се” и „против”. Председателят на комисията Менда Стоянова се опита да не приеме гласа на Георги Търновалийски от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, гласувал неприсъствено на основание на решение на самата комисия в началото на заседанието. Менда Стоянова обаче зачете гласа на депутата от ГЕРБ Владимир Николов, гласувал също неприсъствено- по същия начин като Търновалийски.

Представителите на БСП напуснаха заседанието веднага след гласуването. Комисията по външна политика също отхвърли взимането на заем от 16 млрд.лв.

Вчера левицата предупреди, че е национално предателство и нарушение на Конституцията да се тегли такъв заем от 16 млрд. лв. зад гърба на парламента- още повече, че липсват мотиви и обяснение за какво ще се харчат тези пари. „Договорът, който са сключили на 6 февруари с посредници по реализацията на този дълг, е към 170 страници. Сериозно ли е в който и да е парламент за няколко часа да се вземе  отношение по силно специализирани юридически текстове от международно финансово право. В коя цивилизована държава се подхвърлят заеми за 8 млрд. евро в последния момент? ”- попита Румен Гечев. Той изчисли, че става дума за около 10 000 лв. на всяко живородено дете в България, които ще трябва да плаща през следващите десетилетия.