Атанас Зафиров: България трябва да приеме нашите сънародници от Украйна

Фев 11, 2015 Новини БСП 0 908

  „България трябва да приеме нашите сънародници от Украйна

 
„България трябва да приеме нашите сънародници от Украйна. БСП вече има готова декларация по този въпрос“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров в интервю за „Бургаски репортер“. Той обясни, че предложението на БСП е България да създаде предпоставки за отваряне на границите. „Ще настояваме да бъдат създадени облекчени условия за даване на гражданство, защото в момента процедурата е изключително тромава и сложна. Трябва бързо да се намери решение“, категоричен е той. Според него това са изключително работливи, скромни и морално чисти хора, за които България представлява много и те имат какво да дадат на българската нация като ресурс. „Вижте каква е демографската криза. Българската нация се топи, всяка година един български град изчезва като население. Цели села в района на Странджа се обезлюдяват постоянно. Какво по-логично от това да се насочим към нашите диаспори, след като и самите те желаят това“, попита депутатът.
 
Зафиров обясни, че от седмици този въпрос се коментира. „Включително и Бойко Борисов е заявил, че България трябва да приеме нашите сънародници. Нека да го направим, не е толкова трудно“, подчерта той. По неговите думи, когато са налице етническо самосъзнание и български корени, какво по-логично от това, тези хора  да се обърнат към България и ние да ги приемем. Той е на мнение, че след като имаме силите и възможност да приемаме бежанци –  хора от Изток, които са на голямо разстояние от нашата култура, бит, манталитет – и ги приобщаваме към нашето общество, няма причина да не го направим за тези хора, които са духовно, кръвно, етнически, религиозно, исторически свързани с нас. „Аз съм убеден, че те могат много по-бързо от бежанците да се интегрират в нашето общество и да бъдат полезни“, допълни народният представител.
 
Атанас Зафиров обясни, че това, което ги е спирало досега, е че Украйна не дава възможност за двойно гражданство, а такава крачка се прави трудно. „Защото едно двойно гражданство би било първата крачка към един подобен акт – можеш да дойдеш, да видиш, да прецениш и тогава да го направиш. Сега обаче сме в екстремна ситуация. Тези хора живеят в условия на война и търсят решение. Ние трябва да можем да им дадем такова решение“, заключи Зафиров.