Ловеч подкрепи протестите срещу войната в Украйна

Фев 11, 2015 ЛОВЕЧ Новини БСП 0 941

Около 200 социалисти, симпатизанти и общински съветници от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се събрахa  пред областната управа в Ловеч, за да изразят своята подкрепа за гражданите на Украйна и да се обявят против войната там

Около 200 социалисти, симпатизанти и общински съветници от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се събрахa  пред областната управа в Ловеч, за да изразят своята подкрепа за гражданите на Украйна и да се обявят против войната там. Събралите се носеха плакати с послания: „България иска мир с Русия”, „БСП е против санкциите срещу Русия”, „С Европа, никога срещу Русия!”, с които изразиха своята гражданска позиция.
 
      Мероприятието  бе организиран от Общинския  съвет на БСП Ловеч и Младежкото обединение в града. В него взеха участие също и ловешките ветерани от войните, „Движение русофили” и запасни офицери.
„Ние, социалистите от Ловешка област, категорично се противопоставяме на военните действия в Украйна и въвличането на България в тях! Жертвите на войната в Украйна са вече няколко хиляди. Значителна част от тях са сред гражданското население.” Това заяви пред събралото се множество народният представител от Ловеч Димитър Горов и допълни „Ние питаме: Не е ли нормално, както се  „дефилира” в Париж срещу терора, да бъдем единни и сега. Не трябва ли, когато се избиват хиляди хора в другата част на континента, Европа да се надигне и да поиска да се прекрати убийството на граждани, които не са пряко сред воюващите в този конфликт „
Народният представител Димитър Горов внесе в областната администрация Декларация от името на Областният съвет на БСП Ловеч, в която се настоява „Президентът на Република България, 43-то Народно събрание и Българското правителство с всички допустими политически средства да работят за дипломатическото разрешаване на конфликта и установяване на мир в Украйна, както и за ненамеса на България във военни действия.”
В подкрепа на ловешките си приятели бяха дошли  и младежи- социалисти и симпатизанти на лявата идея от Плевен и Габрово, които заедно,  в 19.00 часа  ще се съберат пред  белия паметник в парка „Стратеш” на мълчаливо бдение на свещи под надслов „Когато освобождаваха Ловеч, украински и руски войски бяха заедно. Спрете войната!”