Атанас Мерджанов: БСП винаги е била отворена за широки дискусии

Фев 06, 2015 Новини БСП 0 1270

Говорителят на БСП и зам

Говорителят на БСП и зам.-председател на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов заяви пред БНТ, че партията винаги е била отворена за широки дискусии, в това число и за екстравагантни идеи, но все пак е добре те да бъдат обсъждани вътре в партията, а не да бъдат лансирани първо в медиите. „Само за миналата година има над 3000 нови членове на БСП и повечето от тях са с висше образование, има и редица млади хора в общинските съвети на партията, представителството ни е наситено с млади хора”, обясни социалистът. Народният представител каза още, че партията трябва да печели младите преди всичко с идеи, и то същностни социални идеи, които подчертават всекидневието, които са ориентирани към едно стабилно настояще и по-сигурно бъдеще.

„АБВ не е единствената партия, която претендира да е част от лявото, казвам претендира, защото по начина, по който съществува, АБВ не е лява партия”, категоричен бе Атанас Мерджанов. Той добави, че АБВ участва в дясно правителство и то съществено, с вицепремиер, политически действия на ПГ, които почти винаги подкрепят управляващите. „Вчера законът за училищното и предучилищно образование беше подкрепен активно от тях, въпреки, че той допуска пазара в българското образование”, припомни той. По думите му,въпреки тежката загуба на изборите, БСП заедно със своите коалиционни партньори, търси верните пътища.

По въпроса дали Светлозар Лазаров трябва да си отиде от МВР, Мерджанов бе категоричен, че ако си върши работата той трябва да остане главен секретар на вътрешното министерство. Той каза, че по случая Лясковец имало грешки и съответните лица си получили наказанията. „Най-голямата трагедия беше, че загубихме един елитен офицер в лицето на Шарков”, каза той.Но попита какво би станало, ако стрелецът беше стрелял по деца.

 За обвинението към Цветанов, Мерджанов каза, че е безпринципно да се коментират действия на съда, но към прокуратурата трябвало да се повдигнат въпроси. „Тя е поддържала обвинението със същите мотиви. Законът е даденост и тези, които трябва да се съобразяват със закона,  са тези, които го прилагат”, добави зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.